«УГВ» замовило у швейцарського адвоката російського метанолу на 200 мільйонів
25.11.2021   //  

АТ «Укргазвидобування» 22 листопада за результатами тендеру замовило «AGTG SA» (Швейцарія) метанолу на 6,61 млн євро. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2022 року для газопромислових управлінь замовника залізницею на умовах DAP мають поставити 14 700 т технічного метанолу марки А за індикативною ціною 450 євро за тонну. Виробниками є російські АТ «Щокіноазот» і ПрАТ «Метафракс Кемікалс».

Індикативна ціна включає середнє арифметичне між квартальним котируванням ICIS Methanol (Europe) у розділі Contract Price FOB Rotterdam за квартал оголошення торгів та середнім арифметичним котирувань ICIS Methanol (Europe) у розділі Spot Prices FOB Rotterdam з датами публікацій за місяць оголошення торгів, тобто 390 євро за тонну.

Якщо цей показник зміниться, попередню ціну розрахують за формулою із прив’язкою до вищезгаданих котирувань відповідно до дати рознарядки, а кінцеву ціну – відповідно до дати відвантаження. Згідно формули, ціна не враховує вартість перевезення по Україні.

У січні «Укргазвидобування» замовляло цій фірмі російський метанол за індикативною ціною 281 євро за тонну. Попередня і кінцева ціни теж були прив’язані до котирувань.

Світові ціни метанолу залежать від світових цін на газ, які суттєво виросли за цей рік.

Компанія «Senso Dynamics Llc» (США) скаржилась на післяоплату протягом місяця, але замовник відповів їй, що умови оплати стандартні та затверджені наказом по компанії.

Єдиним конкурентом була компанія «P&R products limited» (Гібралтар) британця Аластера Метью Канінгема з Кіпру, яка пропонувала метанол тих самих російських виробників. Суперник підтвердив свій досвід договорами з ПАТ «Укртатнафта» Ігоря Коломойського. Колись суперник був зареєстрований в Ірландії як «Sokmi Limited».

Швейцарською паливною компанією «AGTG SA» володіє та керує адвокат Т’єрі Буну (Thierry Bounous). Ще він володіє женевською юридичною компанією «Bounous Avocats», а також керує компаніями «Novafirm SA», «Petrus Private Bank Ltd», «Altea Family Office Monaco», «WPS Planning Services DMCC» і «WPS SA». До жовтня 2016 року «AGTG SA» мала назву «Wattsun Holding SA». Ще раніше ця команія на чолі з Марселєм Шмідом (Marcel Schmid) знаходилась у Женеві та займалась будівництвом, купівлею, продажем та експлуатацією вітропарків за кордоном, управлінням компаніями, придбанням участі та координацією операцій компаній, продажем продукції, зокрема за кордоном.