Оточення Вавриша не змогло скасувати штрафи по ЖК, в якому раніше помітили довірену особу Богдана
23.11.2021   //  

Суд відмовив ТОВ «Терра Проджект» у визнанні протиправними і скасуванні двох постанов про накладення штрафу за порушення у сфері містобудівної діяльності при забудові ділянки на просп. Перемоги, 67 у Святошинському районі Києва. Про це свідчить рішення Окружного адмінсуду м. Києва від 10 листопада.

У вересні 2017 року Держархбудінспекція України видала дозвіл на виконання будівельних робіт з «Реконструкції майнового комплексу під торговельно-громадський комплекс з підземним паркінгом на просп. Перемоги, 67». «Терра Проджект» є генеральним проектувальником будівництва.

У березні 2018 року на підставі листа/звернення Департаменту міського благоустрою КМДА, наказу і направлення ДАБІ у присутності відповідальної особи виконроба ТОВ «КДД Інжинірінг» (підрядник будівництва) було проведено перевірку дотримання вимог законодавства в сфері містобудівної діяльності на вказаному об’єкті.

Перевіркою було встановлено, що проектна документація об’єкту розроблена із порушеннями, а саме:

  • питання визначення реконструкції висвітлюється лише у назві об’єкта, а проект розроблено на нове будівництво (реконструкція передбачає перебудову введеного об’єкта до експлуатації у зв’язку з тим, що до цього на ділянці знаходився лише котлован та підпірна стіна (відповідно до інформації зазначеної у проекті ТОМ 1), назва проектної документації та об’єкта загалом не відповідає дійсності;
  • апартаменти: відповідно до визначення апартаментів, мають складатись мінімум з двох житлових кімнат, натомість, відповідно до проектної документації, подекуди, передбачено влаштування однієї житлової кімнати; проектом не передбачено влаштування обов’язкових вбудованих шаф у апартаментах;
  • відповідно до ДБН В.2.2-20:2008 «Будинки і споруди. Готелі» у трьохкімнатних апартаментах необхідно влаштовувати гардероб, натомість, проектом зазначене приміщення не передбачене;
  • не передбачено місце тимчасового паркування автобусів для висадки та посадки пасажирів;
  • не забезпечено вимогу ДБН В.2.2-20:2008 «Будинки і споруди. Готелі» щодо влаштування біля головного входу в готель майданчика для короткочасної стоянки мінімум 5 автомобілів;
  • у вестибюлі готелю не передбачено влаштування санвузла та медпункту, не передбачено приміщень соц. побуту;
  • не забезпечена необхідна кількість машиномісць для відвідувачів офісно-громадської частини (магазини, кафе);
  • проектна документація розроблена без необхідних технічних умов ПАТ «Київгаз», Управління превентивної діяльності ГУ НП у м. Києві, КП «Київавтодор», ГУ ДСНС у м. Києві.

У подальшому ДАБІ надавало забудовнику час на усунення порушень, що виконано не було. Відтак, на нього було накладено два штрафи.

«Терра Проджект» оскаржило ці штрафи в суді. ОАСК дійшов висновку, що ДАБІ діяла в межах своїх повноважень і без порушень.

Варто додати, що, як зазначив суд, при виявленні порушень ДАБІ мало також право видати припис про зупинення будівельних робіт. Втім, даних про прийняття такого рішення у матеріалах суду немає.

Зауважимо, що на просп. Перемоги, 67 будується не готель і не торговельно-громадський комплекс, на який видано дозвіл на будівництво, а житловий. Це проект від Saga Development Андрія Вавриша із назвою ЖК San Francisco Creative House.

Житловий комплекс “San Francisco Creative House”

У травні і вересні цього року забудовник отримав сертифікати про прийняття в експлуатацію ЖК San Francisco Creative House, а саме: два 18-поверхові житлові будинки на 336 квартир і громадський комплекс із паркінгом. Примітно, що у сертифікатах прямо написано «квартири», а не апартаменти.

Варто нагадати, що у дозволі на будівництво вказано, що будується торговельно-громадський комплекс на 14 поверхів без житлових квартир, а з 326 номерами (апартаментами).

Цікаво, що у своїх запереченнях в суді «Терра Проджект» продовжувала переконувати, що збудовано/будуються готельні номери(апартаменти). Зокрема, щодо претензії про однокімнатні апартаменти фірма заявила, що це – «приміщення для помічників».

Поруч за цією ж адресою на просп. Перемоги, 67 будується ЖК «Нивки-Парк» від «Інтергал-Буд» екс-нардепа Володимира Зубика. 12 житлових будинків поверховістю 12-18 поверхів загалом на 2877 квартир. Забудовник вже отримав сертифікати готовності на шість черг будівництва.

Власником ТОВ «Терра Проджект» є Вячеслав Бондарчук, керівником – Микола Ковлев. «Терра Проджект» пов’язана зі структурами і менеджерами Saga Development Андрія Вавриша.

Замовником будівництва ЖК San Francisco Creative House є ТОВ «Кармен-Трейдінг». Як раніше повідомляли «Наші гроші з Денисом Бігусом», директором «Кармен-Трейдінг» був Олександр Коваленко – довірена особа екс-голови Офісу президента Андрія Богдана. Саме на Коваленка у 2019 році Богдан виписав довіреність на розпорядження його земельними ділянками під Києвом в Забуянні.

Власник Saga Development, екс-чиновник КМДА Андрій Вавриш – товариш Андрія Богдана, що він сам підтвердив. Разом вони презентували президенту Володимиру Зеленському проект перенесення Офісу до Українського Дому.

Як раніше повідомлялося, ЖК San Francisco Creative House, як і ЖК «Нивки-Парк» почали будувати із порушенням Генплану, назвавши квартири апартаментами. У подальшому ці забудови «узаконили» через прийняття Київрадою Детального плану території.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»