АМКУ розписав дірку в законі про деолігархізацію та не штрафуватиме Коломойського за монополію на ринку хлорної очистки води
23.11.2021   //  

Заступниця голови Антимонопольного комітету Анжеліка Коноплянко повідомила, що не має даних про причетність Ігоря Коломойського до придбання Аульської станції фірмою ТОВ «Агенція Мега плюс». Про це вона сказала в інтерв’ю «Ліга.нет».

«Ми вивчаємо цю угоду. Тут є суттєві проблеми… Дуже важливо зібрати повну інформацію про покупців і пов’язаних з ними осіб, щоб коректно підрахувати фінансові показники учасників трансакції. З цією проблемою ми зіткнулися, розбираючись зі Аульською станцією. Під час дослідження відносин контролю «Агенції Мега Плюс» ми встановили лише якогось пана Житнікова, а його фінансові показники не досягали 4 млн євро (разом з адвокатською фірмою). Придбання станції здійснювалося за запозичені кошти у юридичної особи, що також не пов’язана з Ігорем Коломойським. Тому наразі у нас немає підстав стверджувати, що придбання Аульської станції мало потребувати дозвіл АМКУ», – повідомила Коноплянко.

У цієї заяви заступниці голови АМКУ є щонайменше два наслідки.

1. Це означає, що не працюватиме норма закону про деолігархізацію, яка забороняє олігархам брати участь в приватизації.

Оскільки власність у придбаній компанії можна оформити на будь-якого юриста, що є зрозумілим олігарху. І АМКУ залишиться єдине – просто не знайти зв’язків з фігурантом реєстру.

2. Також це означає, що АМКУ рятує Коломойського від мільярдного штрафу.

Дозвіл на придбання якогось підприємства потрібно отримувати в АМКУ, якщо дохід продавця та покупця за минулий рік (що передував угоді) перевищує по 4 млн євро у кожного (разом із пов’язаними особами). Водночас сумарний дохід двох сторін має перевищувати 30 млн євро на території України. Наприклад, якщо дохід покупця становить 20 млн євро (разом із пов’язаними особами), а продавця 4 млн євро (разом із пов’язаними особами), то в Антимонопольний комітет йти не треба. Якщо у продавця дохід 100 млн євро, а у покупця 3,99 млн євро – за дозволим також можна не йти.

«Тобто якщо б АМКУ з’ясував, що за маловідомим покупцем стоїть Ігор Коломойський з мільярдними активами, тоді він мав би звернутись за дозволом. А якщо не звернувся та придбав без дозволу, то Комітет мав би право покарати групу Коломойського штрафом у розмірі до 5% річного доходу»,  – пояснила ситуацію експертка «Ліги антитрасту» Олена Поканєвич.

Хлорка – це найпопулярніший в Україні хімікат для очистки питної води на водоканалах. Аульська хлорпереливна станція – це єдиний в країні об’єкт, де можна переливати хлорку з оптових ємностей у роздрібну тару для подальшого розвезення по водоканалам.

Аульська станція знаходиться у Дніпропетровській області поруч з єдиним в країні виробником хлорки заводом «Дніпроазот». Цей завод належить офшорам з групи «Приват» Ігоря Коломойського. Аульська хлорпереливна станція була у 2019 році приватизована фірмою ТОВ «Агенція  Мега Плюс».

Приватизаційним конкурсом з боку Дніпропетровської облради опікувався Андрій Смирнов, який тоді очолював постійну комісію облради з питань комунальної власності, житлово-комунального господарства. Зараз Смирнов є заступником голови Офісу президента.

Засновником ТОВ «Агенція  Мега Плюс» є адвокат Андрій Іванович Житніков. Його адвокатське об’єднання обслуговувало ПАТ «Кременчуцький сталеливарний завод» Коломойського

Також, Житніков був адвокатом ТОВ «Укртрансліт». Власник цієї фірми Костянтин Зубков під час президентських виборів зробив найбільший офіційний внесок 1,67 млн грн у кампанію кандидата Володимира Зеленського. А після виборів стала одним з найбільших покупців електроенергії у державного «Центренерго», яке тоді потрапило під контроль Коломойського.

Юрій Ніколов, «Наші гроші»