Тюремники за 28 мільйонів замовили яловичину на чверть дорожче від прикордонників
22.11.2021   //  

ДУ «Генеральна дирекція Державної кримінально-виконавчої служби України» Мін’юсту 17 листопада за результатами тендеру уклала угоду з ТОВ «Фінінтертехнологія» про постачання м’яса на 28,18 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 20 грудня поставлять 199 т замороженої яловичини першого сорту першої категорії на кістках у блоках за ГСТУ 46.019-2002 або техумовами з не гіршими показниками по 142 грн./кг. Це дещо дорожче за січневу ціну від іншої фірми для тюремників в 139 грн./кг.

У вересні військова частина 1471 Державної прикордонної служби України замовила іншому постачальнику заморожену яловичину першого сорту в блоках за тим же ГСТУ 46.019-2002 із доставкою по Україні до кінця року на чверть дешевше – по 114 грн./кг.

За даними моніторингу МінАПК, на 29 жовтня середня ціна м’яса великої рогатої худоби від виробників складала 112 грн./кг. Це на чверть дешевше, проте без доставки. У жовтні Держкомстат показав середню споживчу ціну яловичини 175 грн./кг, але вона роздрібна.

Ціна угоди всього на 0,6% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 28,35 млн грн.

Нагадаємо, у 2019 році тюремники уклали трирічну рамкову угоду стосовно яловичини на 1,53 млрд грн. із п’ятьма фірмами: «Фінінтертехнологія», ТОВ «Кариота», ТОВ «Емі Он», ТОВ «Укральянспродукт» і ТОВ «Дніпро Рівер Груп». Це останній відбір за цією угодою.

Київська «Фінінтертехнологія» записана на директора Сергія Карасенка з Черкас. Раніше її засновником був Кирило Горудько із Києва, а ще раніше – Гліб Гринько з окупованого Донецька. Гринько керував ТОВ «Ясинуватський Укрпромінвест» і ТОВ «Донінвест Плюс» донеччанки Ганни Асланової – співзасновниці ТОВ «Сінтезпродсервіс», яке вигравало значні підряди за часів Януковича. Остання фірма фігурувала у кримінальному провадженні як одна з тих, котрі використовували у своїй схемі високопосадовці тоді ще Державної пенітенціарної служби для привласнення бюджетних коштів на тендерах.

Поліція Запорізької області в 2018 році почала кримінальне провадження проти фірм «Дніпро Рівер Груп», «Емі Он», «Фінінтертехнологія» і «Кариота». На думку слідства, вони закуповували курятину значно нижчої якості, яка не відповідає чинним санітарно-епідеміологічним нормам і встановленим договором умовам, та поставляли у державні організації та установи. Після перемоги на тендерах і укладення договорів вони подавали замовникам довідки із завищеними цінами харчів, тоді як ринкові ціни не змінювались.

Також «Слідство» повідомляло, що фірми «Фінінтертехнологія» і «Кариота» можуть бути пов’язані з Андрієм Кмітою та його цивільною дружиною Мариною Ставською. За часів Януковича Кміта керував Департаментом контррозвідувального захисту інтересів держави в сфері економічної безпеки СБУ та Управлінням СБУ в Івано-Франківській області.