Краматорськ узяв у лізинг в «Укрексімбанку» міські автобуси Еталон за 83 мільйона
22.11.2021   //  

КП «Міст» Краматорської міської ради Донецької області за результатами тендеру уклало угоду з АТ «Державний експортно-імпортний банк України» про послуги фінансового лізингу щодо автобусів на 82,96 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На п’ять років взяли в лізинг 27 міських автобусів Еталон А08128 «Троянда» виробництва ТОВ «Чернігівський автозавод» вартістю 60,35 млн грн., або по 2,24 млн грн. за одиницю.

Це автобуси першого класу із низьким входом у задньому звисі та місцем для інвалідного візка. Вони розраховані на 68 пасажирів і мають 24 сидячих місця, обігрівач, електронні маршрутні покажчики, систему інформування та систему GPS моніторингу маршруту.

Процентна ставка становить 9,2% річних. Спершу комунальники виплатять авансовий платіж у розмірі 10% від вартості автобусів – 6,03 млн грн. Крім того, комісія за надання фінансування складе 109 тис грн. Потім упродовж п’яти років комунальники виплатять 76,82 млн грн. Ця сума включає у себе залишок вартості автобусів у розмірі 54,31 млн грн., проценти у розмірі 11,11 млн грн. і комісію за управління у розмірі 11,42 млн грн.

Отже, в лізинг автобуси обійдуться на третину дорожче.

Ціна угоди всього на 0,04% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 83,00 млн грн.

До аукціону не допустили ПрАТ «Ісузу-Атаман Україна» через якісь невідповідності тендерної пропозиції кваліфікаційним критеріям та умовам тендерної документації.

Єдиним допущеним конкурентом із такими ж автобусами було ТОВ «Еска Капітал» Антона Дядюри з Боярки і Сергія Васькова з Києва. Ніхто не знижував ціни на торгах.

Із жовтня 2021 року обов’язки голови правління державного «Укрексімбанку» виконує Сергій Єрмаков. Наглядова рада призначила Єрмакова після звільнення голови правління Євгена Мецгера у зв’язку з нападом останнього на знімальну групу програми «Схеми».

Виробник «Чернігівський автозавод» зі складу корпорації «Еталон» належить компанії «Bodmin AG» (Швейцарія) швейцарця Петера Швотцера, ТОВ «Бодмін-Україна» і ТОВ «Логістичний центр «Еталон». У свою чергу «Бодмін-Україна» належить Володимиру Бутку, ТОВ «Логістичний центр І «Еталон», а «ЛЦ «Еталон» – Бутку і «Бодмін-Україна».