Забудовник скверу біля метро «Шулявська» через суд скасував припис ДІАМ про зупинення робіт
19.11.2021   //  

Окружний адмінсуд м. Києва зупинив дію припису про зупинення підготовчих та будівельних робіт на просп. Перемоги, 50-А, складений 9 листопада 2021 року головним інспектором будівельного нагляду Департаменту державного архітектурно-будівельного контролю Держінспекції архітектури та містобудування України. Про це свідчить ухвала від 16 листопада (суддя Граник К.Ю.).

Таким чином суд задовольнив заяву Обслуговуючого кооперативу «Ексон Прем’єр Шулявська» про забезпечення позову до подання позовної заяви та, у разі подачі позову, до набрання законної сили рішення у справі.

Із заяви кооперативу суд встановив, що ДІАМ у період з 26 жовтня по 08 листопада 2021 року здійснювала позапланову перевірку дотримання вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил на об’єкті будівництва «Будівництво торгово-офісного комплексу з рестораном швидкого харчування та благоустроєм і озелененням скверу за адресою: м. Київ, просп. Перемоги, 50-А».

Кооператив заявив в суді, що станом на 9 листопада не був належним чином повідомлений про час та дату складання акту перевірки за результатами державного архітектурно-будівельного контролю.

Суд зазначив, що 9 листопада кооператив направив на адресу ДІАМ лист, у якому повідомив, що не отримував акту перевірки.

У подальшому, як зазначає суд, за власної ініціативи 9 листопада представник кооперативу отримав за юридичною адресою відповідача Протокол про правопорушення у сфері містобудівної діяльності від 08 листопада 2021 року, яким під час здійснення позапланової перевірки встановлено порушення вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності ОК «Ексон Прем’єр Шулявська», а саме:

п. 3 ч. 1 ст. 34 та ч. 1 ст. 37 закону «Про регулювання містобудівної діяльності», п. 5 Порядку виконання підготовчих та будівельних робіт , затвердженого постановою Кабміну №466 від 13 квітня 2011 року (виконання будівельних робіт без отримання дозволу на їх виконання – щодо об’єктів, які за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів з значними наслідками (ССЗ) або підлягають оцінці впливу на довкілля згідно із законом «Про оцінку впливу довкілля»).

Розгляд справи про правопорушення у сфері містобудівної діяльності відбудеться 22 листопада у приміщенні ДІАМ.

9 листопада головний інспектор будівельного нагляду ДІАМ склав Припис про зупинення підготовчих та будівельних робіт, згідно з яким наявна вимога зупинити виконання будівельних робіт на просп. Перемоги, 50-А до отримання дозволу на виконання будівельних робіт до 09 січня 2022 року.

Кооператив заявив в суді, що невжиття заходів забезпечення позову позбавить його можливості продовжити виконувати будівельні роботи та виконувати інші договірні зобов’язання, у тому числі фінансові взяті перед третіми особами, зокрема перед генпідрядником. Зупинка будівельних робіт призведе до зміщення строків будівництва об`єкту, що тягне за собою порушення процесу будівництва згідно будівельних норм та стандартів.

Суд вимоги кооперативу задовольнив. Ухвала набирає чинності з 16 листопада і підлягає негайному виконанню. Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку.

Ділянка Перемоги, 50а станом на листопад 2021 Джерело фото: diam.gov.ua

Нагадаємо, 12 листопада ДІАМ повідомила, що за результатами перевірки щодо ОК «Ексон Прем’єр Шулявcька» і ТОВ «Архітектурно-інженерна група «Дельта-Буд» було складено протоколи про правопорушення у сфері містобудування, а також винесено приписи про усунення порушень. У відомстві повідомили, що триває розгляд справи про правопорушення у сфері містобудівної діяльності, за результатами розгляду якої будуть винесені відповідні постанови про накладення штрафів.

 

На ділянці площею 0,31 га на просп. Перемоги, 50-А, яка фактично є частиною скверу «Слава танкістам» поблизу ст. м. «Шулявська», без відповідних дозвільних документів розпочате будівництво житлового будинку. На сьогодні у забудовника відсутні будь-які вихідні дані і дозволи на роботи. Зокрема, щодо містобудівних умов та обмежень він судиться з КМДА.

Ділянка у 2007 році стала власністю ТОВ «Шулявка», яке у червні 2018 року за договором суперфіцію передало право її забудови Обслуговуючому кооперативу «Ексон Прем’єр Шулявська». У травні цього року Київрада прийняла рішення викупити ділянку у ТОВ «Шулявка» для створення міських парків та скверів. Фірма оскаржує це рішення міськради.

Національна поліція розслідує кримінальне провадження № 12020100100001357 за фактами самовільного зайняття земельної ділянки та самоправства на ділянці 0,31 га на просп. Перемоги, 50-А. В лютому цього року у справі призначили комплексну експертизу з питань землеустрою та будівельно-технічну експертизу. У серпні цього року строк розслідування продовжили до лютого 2022 року.

Власником ТОВ «Шулявка» є Віктор Слюсар з Литви, а керівником – Ніна Йанкаускас.

Власниками ОК «Ексон Прем’єр Шулявська» є Йозеф Москович з Ізраїлю, Іван Влад із Закарпаття і компанія «Ексон Груп» (Exon Group LLC), США. В групі забудову на проспекті Перемоги, 50-А називають своїм найбільшим проектом.

«Ексон Груп» включає в себе, зокрема, ряд інших кооперативів, які здійснюють скандально відомі забудови у Києві. Наприклад, 11-поверхівка на Подолі на садибній ділянці екс-нардепа Оксани Білозір, 11-поверхівка на Батиєвій горі на садибній ділянці екс-нардепа від БПП Віктора Короля, 24-поверхівка над входом ст. м. «Виставковий центр».

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»