«АМПУ» повторно оголосило тендер на юристів з дискримінаційною заточкою
18.11.2021   //  

Держпідприємство «Адміністрація морських портів України» 16 листопада повторно оголосило закупівлю послуг юристів для захисту його інтересів у Верховному Суді у справі № 910/17604/20 щодо оскарження рішення Антимонопольного комітету України. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Портовики хочуть найняти юристів за суму до 833 тис грн. Перший раз «АМПУ» оголосило закупівлю 8 листопада на таку ж суму і тоді була скарга від потенційного учасника торгів на дискримінаційні вимоги замовника. «Наші гроші» оприлюднили інформацію про цей тендер 16 листопада, і вже після публікації через чотири години тендер було відмінено. Та ще через дві години було оголошено нові торги, у яких була збережена та сама вимога, на яку скаржився потенційний учасник першої закупівлі.

Йдеться про вимогу замовника щодо того, що учасник тендеру повинен мати досвід представництва у судах, підтверджений міжнародним рейтингом Chambers and Partners рівнів Band 1 або Band 2 в категорії Dispute Resolution Domestic in Ukraine.

«Приналежність учасника до того чи іншого рейтингу значно звужує коло учасників закупівлі, а відповідно порушує основні принципи здійснення публічних закупівель», – вказав скаржник.

Замовник на це відповів, що не вважає за потрібне відмовлятись від цієї вимоги, бо «Оцінювання за критерієм «ціна» без встановлення особливих вимог до учасників несе великий ризик отримання замовником послуг з низьким рівнем якості».

У рейтингу Chambers and Partners на рівні Band 1 є одна компанія «Ilyashev & Partners» . Ще дві на рівні  Band 2 – «Asters» та «LCF Law Group». Тобто взяти участь у торгах «АМПУ» зможуть максимум три компанії.

Разом з тим, торги оголошено по спрощеній процедурі. Вона дозволяє провести закупівлю і з одним учасником.

«Закон передбачає, що спрощена закупівля проходить з використанням електронного аукціону, для проведення якого має бути подано не менше двох пропозицій. Однак, якщо на участь у торгах подається пропозиція лише від одного учасника, процедура не відміняється та замовник, у разі відповідності пропозиції умовам закупівлі, має право укласти з ним договір, не зважаючи на відсутність конкуренції. Також, використання спрощеної процедури дозволяє законним чином уникнути оскарження в Антимонопольному комітеті, як в цьому випадку щодо явної дискримінаційної умови щодо рейтингів.», – вказує експерт «Ліги антитрасту» Володимир Ахундов.

У порівнянні з першим варіантом закупівлі «АМПУ» внесло єдину корективу у тендерну документацію. Спочатку не було визначено яка частина ціни контракту з юрфірмою має бути поділена між платою за представництво та «гонораром успіху». У другом ж варіанті за представництво у Верховному суді юристи отримають 491 тис грн, а «гонорар успіху» складе 342 тис грн якщо буде отримано позитивний результат – скасування рішень судів першої та апеляційної інстанцій повністю або частково і передача справи повністю або частково на новий розгляд або скасування судових рішень повністю або частково і ухвалення нового рішення у відповідній частині у справі № 910/17604/20.

Довідково:

Судовий спір «Адміністрації морпортів» з АМКУ стосується справи антимонопольників щодо дій одеської філії АМПУ.

У 2019 році Одеське тервідділення АМКУ визнало, що філія «Адміністрації морпортів» займала монопольне становище по організації перевалки вантажів на рейді Одеського порту або «борт-борт» біля причалів. Перевізникам нав’язували комплекс платних послуг, які вже оплачені у складі портових зборів та інших послуг за державними регульованими тарифами або за іншими договорами.

За це на АМПУ було накладено штраф 68 тисяч гривень та портовиків зобов’язали припинити порушення.

У 2020 році АМКУ за скаргою портовиків провів перевірку цього рішення, та повторно визнав Одеську філію Адміністрації морпортів порушником законодавства про економічну конкуренцію.

Відтак АМПУ подало судовий позов для скасування обох рішень Антимонопольного комітету. Перші дві інстанції стали на сторону АМКУ. Засідання Верховного Суду призначене на 30 листопада.

Рішення Апеляційного суду

https://reyestr.court.gov.ua/Review/98519190

Рішення АМКУ про перевірку рішення Одеського ТВ

https://amcu.gov.ua/npas/pro-perevirku-rishennya-administrativnoyi-kolegiyi-odeskogo-oblasnogo-teritorialnogo-viddilennya-antimonopolnogo-komitetu-ukrayini-vid-21052019-6512-rk-u-spravi-29-012017