Кримінальне провадження по ЖК Насіковських: поліція перевіряє дії чиновників Кличка по видачі документів
17.11.2021   //  

Андрій та Олександр Насіковські

Слідчі Головного управління Національної поліції у м. Києві розслідують можливу незаконну діяльність посадових осіб групи компаній «Dim Group», службових осіб Київміськдержадміністрації, Держархібудінспекції та інших органів влади. Про це свідчить ухвала Голосіївського районного суду м. Києва від 24 вересня, що була оприлюднена 15 листопада.

Слідство перевіряє інформацію про те, що невстановлені особи КМДА, ДАБІ, Державної авіаційної служби України та інших органів влади та управління, з використанням службового становища, всупереч інтересам служби, діючи в інтересах суб’єктів господарювання, які пов’язані з керуючими партнерами девелоперської структури «Dim Group», протягом 2014-2020 років надавали дозвільні документи в порушення вимог діючого містобудівного законодавства, чим спричинили тяжкі наслідки охоронюваним законом державним інтересам.

Згідно з наявними у слідства матеріалами встановлено, що «Dim Group» реалізує на території столичного регіону проекти будівництва житлових комплексів: ЖК «А 136» (м. Київ, вул. Антоновича, 136-138), ЖК «Новий автограф» (м. Київ, вул. Генерала Жмаченка, 26), ЖК «Метрополіс» (м. Київ, вул. Заболотного, 1), ЖК по вул. Мечникова, 7-Б, ЖК по вул. Вишгородська, 47-Ж.

Щодо ЖК «А 136» встановлено, що фактично замість багато функціонального комплексу, який має зводитися згідно з проектною документацією, здійснюється будівництво житлового комплексу. При цьому ділянка забудови знаходиться в Центральній планувальній зоні столиці, де дозволена гранична висота забудови – не вище 27 метрів. Разом з тим висота 33 поверхового комплексу запланована біля 100 метрів.

Щодо ЖК «Новий автограф» встановлено, що будівництво цього житлового комплексу ведеться на землях з видом використання «для будівництва, експлуатації та обслуговування багатоповерхового навчально-виробничого комплексу» та з цільовим призначенням – «для будівництва та обслуговування будівель та закладів освіти», наданих Київському університету туризму, економіки та права.

За даними слідства, з метою приведення об’єкта будівництва до норм діючого законодавства, посадовими особами «Dim Group» організовано отримання необґрунтованого судового рішення Індустріального районного суду м. Дніпропетровська у справі № 202/966/17 від 15.06.2017 за позовом підконтрольного ТОВ «Фасад», яким змінено цільове призначення ділянки на «будівництво багатофункціонального комплексу»

Щодо ЖК «Метрополіс» встановлено, що будівництво , здійснюється з порушенням Повітряного кодексу України, Положення про використання повітряного простору України та наказу Мінінфраструктури від 30.11.2012 шляхом отримання погодження Державної авіаційної служби України з використанням експертного висновку співробітника Національного авіаційного університету, а також негативного висновку КП «МА «Жуляни».

Щодо ЖК по вул. Мечникова, 7-Б встановлено, що замість багатофункціонального комплексу фактично організовано будівництво житлового комплексу, при дозволеній забудові у 27 метрів, заплановано зведення 100 метрового 33 поверхового житлового будинку в зоні охоронюваного ландшафту.

Крім того, генпідрядником у жовтні-листопаді 2019, під виглядом улаштування лівневої каналізації, а також укріплення схилів проводилися роботи з улаштування фундаменту житлового комплексу. Рішенням Київради від 14.11.2019 відмовлено ТОВ «Будінформ» у поновленні договору оренди ділянки, проте посадові особи «Dim Group» отримали ухвалу Господарського суду м. Києва від 21.11.2019 у справі № 910/16390/19 про забезпечення позову для фактичного вилучення ділянки.

Щодо ЖК по вул. Вишгородська, 47-Ж встановлено, що територія забудови частково потрапляє у сквер «Крістерова гірка», у зв’язку з чим під час виконання підготовчих робіт проходили протестні акції мешканців прилеглих будинків. Відповідно до рішенням Київради від 12.12.2019 договір оренди ділянки розірвано, ділянці площею 1,09 га на вул. Вишгородській 47-Ж надано статусу парку. Відзначимо, що у подальшому суд це рішення Київради скасував.

У рамках розслідування вже проведено ряд слідчих дій. Слідчі також планують отримати рух коштів по рахункам товариств, здійснити їх аналіз; встановити та допитати службових осіб, які здійснюють будівельні роботи за вказаними адресами; провести огляди ділянок з фотофіксацією по її периментру; провести огляд ділянок спільно із залученими спеціалістами; отримати висновки експертів до раніше призначених земельно-технічних експертиз ділянок на вул. Антоновича, 136-138 і на вул. Мечникова, 7-Б.

Провадження №42020100000000111 було внесено до ЄРДР 26.03.2020, і розслідується за ч.2 ст.364 (зловживання владою або службовим становищем), ч.3 ст.212 КК України (ухилення від сплати податків). Підставою внесення відомостей були надані матеріали ГУ СБ України у м. Києві та Київській області. 24 вересня слідчий суддя продовжив строк досудового розслідування на шість місяців.

Нагадаємо, що вересня столична прокуратура повідомила про підозру «забудовнику, який незаконно заволодів земельною ділянкою та розпочав зведення житлового комплексу» на вул. Антоновича, 136-138. Це об’єкт із понятійок Дениса Комарницького і власників Dim Group – братів Олександра та Андрія Насіковських, з якого свого часу, ймовірно, «вичавили» нардепа від ОПЗЖ Вадима Столара.

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»