Десятки людей, наближених до «Кварталу» та родини Зеленського, отримали щедрі бюджетні посади
17.11.2021   //  

Близько трьох десятків людей, що пов’язані з родиною президента Володимира Зеленського або «Кварталом-95», отримали за його президентства високі посади. Хоча вони не відповідали ні їх професійним навичкам, ні досвіду роботи.

Про це йдеться в сюжеті Максима Опанасенка для Bihus.Info.

Після перемоги Зеленського на президентських виборах заступником керівника Проектного офісу «Укрзалізниці» став Олександр Вігліано, який до цього працював архітектором та, за інформацією журналістів, ніяк не був пов’язаний із залізницею. Перед цим Вігліано отримав також статус громадського радника тодішнього міністра інфраструктури Владислава Криклія. За даними джерел журналістів, Вігліано отримував в середньому від «Укрзалізниці» понад 200 тисяч гривень заробітної платні на місяць.

Дружина Олександра Вігліано – Людмила – щонайменше з 2016 року співпрацює з ТОВ «Квартал 95». Вона також на початку 2019-го робила  перерахувала на рахунки тоді ще кандидата Володимира Зеленського 700 тисяч гривень на передвиборчу кампанію.

Щонайменше двох наближених людей Володимир Зеленський призначив в Антимонопольний комітет, який має слідкувати за тим, щоб великий бізнес (а в першу чергу це бізнес українських олігархів) не монополізував ринки. У вересні 2019-го сюди на посаду державної уповноваженої було призначено Ірину Копайгору. До цього жінка працювала на кафедрі правового регулювання економіки Криворізького економічного інституту. Батько Копайгори – також викладач – раніше викладав самому Володимиру Зеленському.

Тоді ж у вересні у АМКУ прийшла і Ольга Піщанська, яка раніше працювала у великих приватних компаніях. Співпрацювала Піщанська, наприклад, і з бізнесом олігарха Ріната Ахметова. Сестра Ольги Піщанської – Світлана, керівниця компанії, на яку записано італійську віллу родини Зеленських. Окрім цього, Світлана Піщанська також була серед донорів передвиборчої кампанії Зеленського, задонативши тоді ще кандидату 300 тисяч гривень. Нині Піщанська голова АМКУ. За словами редактора видання «Наші гроші» Юрія Ніколова, нині комітет  підігрує олігархічному бізнесу, зокрема, накладаючи на компанії, що завинили, мізерні штрафи.

Кар’єру в Службі безпеки України зуміла збудувати і Анна Кучук, яка до виборів працювала операціоністкою в банку «Глобус», де тоді були відкриті рахунки кандидата Зеленського, а в подальшому – партії «Слуга народу». На початку 2019 року її чоловік Дмитро передав кандидату Зеленському 368 000 гривень пожертви. Це були гроші, за словами Кучук, які родина збирала на купівлю житла, але вирішила «інвестувати у зміни в країні». Вже наприкінці 2019-го Анна Кучук потрапила на роботу до Служби безпеки України – на посаду заступника начальника Центрального управління, нині ж очолює Апарат голови СБУ.

А чоловік головбуха «Квартал-95»  Оксани Пашкової – Олександр, який майже 20 років працював аналітиком в Головному управлінні розвідки Міноборони, після президентських виборів здійснив стрімку кар’єру і нині очолює Департамент стратегічної розвідки.

Крім того, підприємство двоюрідного брата нардепа Юрія Корявченкова (Юзіка) – ПАТ «Рижівський гранітний кар’єр», стало активним учасником ініційованої Зеленським програми «Велике будівництво». Директором підприємства є Сергій Корявченков.