Приціли для танків відремонтує фірма екс-замміністра міноборони, що фігурує в справі про розтрату 90 мільйонів
16.11.2021   //  

ДП «Житомирський бронетанковий завод» 12 жовтня без тендерів уклав три угоди з ТОВ «ЮА.РПА» на послуги з ремонту 24 приладів вартістю 8,3 млн грн.

Про це написало «Житомир. Інфо» з посиланням на дані ProZorro.

У першій угоді мова йде про послуги з ремонту та модернізації восьми приладів ТВНО-2  до виду ТВНО-2УМ за 2,6 млн грн. У другій угоді замовлено послуги з ремонту  та модернізації восьми приладів ТКН-3Б  до виду ТКН-3БУМ за 2,3 млн грн. А у третій  –  послуги з ремонту та модернізації восьми приладів 1ПН22М2 до виду 1ПН22М2УМ за 3,4 млн грн. Це прилади нагляду та приціли  для танків.

Хоч всі угоди були укладені 12 жовтня, однак на ресурсі ProZorro їх опублікували майже через місяць – 10 листопада. Закупівлі були проведені без використання електронної системи.

ТОВ «ЮА.РПА» засноване в серпні 2014 року в Києві для обслуговування громадської організації «Мережевий кластер високих технологій», яка має координувати взаємодію підприємців і держави в оборонних hi-tech-проектах. Засновниками фірми є її директор Ігор Кабаненко, Богдан Купич, Даніїл Ситніков і ТОВ «КвазарМікро» бізнесмена Євгена Уткіна.

Адмірал Ігор Кабаненко із квітня по жовтень 2014 року був заступником міністра оборони, доки його не звільнили у відповідності до люстраційного закону «Про очищення влади». Після цього він зайнявся технічними розробками для армії.

За даними Prozorro, «ЮА.РПА»  бере участь у державних закупівлях з 2015 року і за цей час отримало держзамовлень на 120 млн грн. ДП «Житомирський бронетанковий завод» почав співпрацювати із ТОВ «ЮА.РПА» тільки  з лютого 2021 року – з фірмою вже уклали угод на 40 млн грн.

У жовтні 2018 року Миколаївське обласне територіальне відділення АМКУ оштрафувало ТОВ «ЮА.РПА» та ТОВ «Інститут новітніх технологій в освіті» за спотворення торгів місцевої військової частини на закупівлю стрілецьких тренажерів за 380 тис. грн. Миколаївське ОТВ АМКУ наклало по 68 тис. грн штрафу на кожне з підприємств та відправило їх до «чорного списку» АМКУ – переліку підприємств, щодо яких застосовані штрафні санкції, а саме, заборона на три роки участі в тендерах. Санкції для «ЮА.РПА» закінчилися 23 жовтня поточного року.

У жовтні 2019 року Територіальне управління Державного бюро розслідувань відкрило провадження за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 410 КК України: Викрадення, привласнення, вимагання військовослужбовцем зброї, бойових припасів, вибухових або інших бойових речовин, засобів пересування, військової та спеціальної техніки чи іншого військового майна, а також заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживання службовим становищем.

Слідчі ДБР встановили, що впродовж 2016-2019 років Міністерство оборони України через тендери закупило бойове спорядження  по  завищеними цінами, яке не відповідало необхідним технічним вимогам. Зокрема, такими слідчі вважають чотири угоди з «ЮА.РПА» від липня 2017 року (№286/3/17/216, №286/3/17/217, №286/3/17/218, №286/3/17/219) про закупівлю захисних окулярів. По справі також проходять ТОВ «КМ Дісті» та ТОВ «Тактичні системи», а збиток слідчі оцінюють від угод в 90 млн грн.

27 вересня 2021 року слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва задовільнив клопотання слідчого Першого слідчого відділу Територіального управління Державного бюро розслідувань та продовжив строк досудового розслідування у кримінальному провадженні до 3 квітня 2022 року.