Податківці заточили тендер на ремонт серверного приміщення на 119 мільйонів під конкретних виробників
15.11.2021   //  

Державна податкова служба України 2 листопада за результатами тендеру замовила ТОВ «Білінтех Україна» серверну за 119,30 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2022 року реконструюють приміщення в підвалі адміністративної будівлі ДПС на Львівській площі, 6 під серверне приміщення та поставлять обладнання для нього.

За підсумковою відомістю ресурсів без доставки і ПДВ, силовий кабель ВВГнгд 4х240 коштує 3 061 грн./м. Нині у відкритих джерелах можна знайти такий кабель 2 класу від «Крок» дешевше – по 2 547 грн./м, а 1 класу від «ЗЗЦМ» дорожче – від 3 171 грн./м.

Пересувна дизельна електростанція MD700P на 700 кВа обійдеться у 4,33 млн грн.

Ціна угоди всього на 0,4% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 119,74 млн грн.

ТОВ «Алтаюр» скаржилось, що тендерна документація всупереч вимогам закону містить посилання на конкретні марку чи виробника або на конкретний процес. У відповідь на це замовник дозволив пропонувати еквіваленти, однак лише після їх погодження з автором проекту ТОВ «ВМ Констракшн Україна». Тобто учасник у складі тендерної пропозиції повинен подати порівняльну таблицю і лист із позитивним рішенням проектувальника.

«Алтаюр» подав звернення у Держаудитслужбу. На думку фірми, цю вимогу не можуть виконати учасники, не пов’язані з «ВМ Констракшн Україна». Мовляв, проектувальник не повинен і не зацікавлений у наданні відповідей на такі запити від інших учасників. Також «Алтаюр» вважає, що проектувальник взагалі не зацікавлений в заміні технічних рішень проектної документації, бо для нього це є зайва і безкоштовна робота. До того ж, у період від дати внесення змін 8 жовтня до кінця строку подачі пропозицій 18 жовтня практично неможливо встигнути провести аналіз технічних рішень і надати погодження учаснику.

За даними «Прозорро», податківці замовили стадію «Робочий проект» компанії «Алтаюр» за 600 тис грн., а стадію «Проект» – компанії «ВМ Констракшн Україна» за 49 тис грн.

Нині єдиним конкурентом виступило київське ТОВ «ДЦ Інжиніринг» Сергія Юрійовича Сердюка, причому ніхто не знижував ціну на аукціоні. Виконавчим директором суперника є Юрій Авксентійович Сердюк – автор низки патентів у сфері телекомунікації, який був гендиректором ТОВ «ВІТ» і віце-президентом компанії «Сатурн Дейта Інтернешенл».

Засновникам і директором «Білінтех Україна» є Віктор Шахов, який свого часу був радником Сергія Рибки – ексголови правління ПрАТ «Діпрозв’язок» Держспецзв’язку.

Раніше співзасновником був Владислав Бібік, до того – Олег Дерев’янченко, а до того – Віктор Бєлов, заступник Рибки на колишній посаді у «Діпрозв’язку». Бєлов також був першим заступником колишнього виконувача обов’язків директора ДП «Український науково-дослідний інститут зв’язку» Держспецзв’язку Сергія Мороза. Із 2018 року Сергій Мороз володіє та керує вищезгаданим автором проекту – «ВМ Констракшн Україна».

СБУ та Офіс Генпрокурора вважають, що за 2017-2019 роки «Київтелесервіс» закупив у фірм «ВМ Констракшн Україна» і «Білінтех Україна» обладнання і софт із переплатою на 143,7 млн грн. А за даними ДФС України ці фірми не закуповували на території України у нерезидентів чи резидентів проданий «Київтелесервісу» софт на 44,9 млн грн. Нещодавно суд продовжив строк досудового розслідування у цій справі до кінця лютого 2022 року.