АМКУ рекомендував Укравтодору усунути дискримінаційні заточки щодо банківської гарантії
15.11.2021   //  

Антимонопольний комітет 11 листопада надав Укравтодору обов’язкові для розгляду рекомендації, що стосуються необхідності усунення дискримінаційних вимог у тендерній документації. Йдеться про заборону учасникам дорожніх тендерів отримувати банківські гарантії у обмеженому колі банків. Про це повідомила прес-служба АМКУ.

АМКУ прийняв рекомендації після звернення Асоціації Українських банків та Ради Бізнес-омбудсмена на початку 2021 року. Комітет встановив, що у деяких областях в тендерній документації Укравтодору міститься обов’язкова вимога для учасників процедури – підтверджувати фінансове забезпечення тендерної пропозиції електронною банківською гарантією, наданою виключно одним із системно важливих банків.

Перелік системно важливих банків затверджується Рішенням Правління Національного банку України раз на рік. Станом на зараз у цьому переліку зазначено 13 банківських установ. В той ж час, згідно з даними офіційного сайту НБУ,  зараз 71 банківська установа має ліцензію і відповідно до Закону України «Про банки і банківську діяльність» може надавати банківські гарантії.

Також законодавством України передбачено, що гарантія, як забезпечення тендерної пропозиції, може бути надана не лише банками, а й іншими фінансовими установами та страховими компаніями.

Комітет вважає, що вимога про надання банківської гарантії виключно банком з переліку системно важливих, є дискримінаційною і такою, що надає переваги певній групі субʼєктів господарювання.

«Наші гроші» повідомляли про дискримінаційну заточку. За даними з системи «Прозорро», за кілька місяців дії дискримінаційної вимоги значну перевагу над усіма іншими отримав банк «Південний», на якого почало припадати понад 50% усіх прогарантованих сум.