Поліція розслідує розкрадання в аеропорту Запоріжжя від рідної фірми екс-директора «Украероруху»
12.11.2021   //  

Поліція вважає, що у 2017-2018 рр. посадовці ТОВ «НВП «Техвестсервіс» за попередньою змовою з групою осіб привласнили гроші КП «Міжнародний Аеропорт Запоріжжя» під час виконання угоди щодо системи інструментального заходу літаків на посадку для аеропорту, завищивши вартість продукції. Про це свідчить ухвала Шевченківського райсуду Запоріжжя від 29 жовтня.

11 жовтня 2017 р. за результатами відкритих торгів КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя» замовив ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Техвестсервіс» аеропортового обладнання на 36,34 млн грн.

Фірма повинна була до кінця 2018 року поставити, змонтувати, підключити і налаштувати систему інструментального заходу літаків на посадку ILS-420 та далекомірний радіомаяк DME-415, а також навчити персонал. Виробником системи I-III категорій ІКАО є компанія «Thales» (Німеччина).

В детальному технічному описі інструментальної системи посадки ІLS-420 та далекомірного обладнання DME-415 зазначено, що рекомендована кількість антен для аеропортів І категорії до 12 антен, для аеропортів ІІ категорії до 13 антен та для аеропортів ІІІ категорії від 13 до 21 антен.

В локальному кошторисі була вказана 21 антена. Водночас, як встановили слідчі, фактично було поставлено 13 антен приймально-передавальних «хвильовий канал» системи КРМ замість 21.

У 2018 р. аеропорт перерахував ТОВ «НВП «Техвестсервіс» 27,12 млн грн. як оплату виконання договору в повному обсязі. Згідно з висновком експерта від 30.04.2021 р., зайве перерахування грошей за договором в частині постачання антен антенної системи КРМ склало 442 тис грн.

В ході досудового розслідування слідчі оглянули аеропорт, провели в ньому обшуки, отримали доступ  до речей і документів в ДАБІ в Запорізькій області, КП «Міжнародний аеропорт Бориспіль», Київській митниці Держмитслужби, ТОВ «Елар-Телеком», ТОВ «ВФ Україна», КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя», ТОВ «НВП «Техвестсервіс», ПАТ «АБ «Південний», допитали низку свідків та провели судову почеркознавчу експертизу. Але не встигли провести низку слідчих дій.

Правоохоронці звернулися до суду з клопотанням продовжити строк досудового розслідування у кримінальному провадженні до 13 листопада 2022 р. Суд клопотання задовольнив.

Раніше, розслідуючи цю закупівлю, слідство вважало, що ціни дизель-генераторних установок зі складу системи посадки виробництва «Thales» були завищеними вдвічі.

Співзасновником «Техвестсервісу» до 2011 р. був Кирило Поліщук – екс-директор ДП обслуговування повітряного руху України («Украерорух») і заступник голови Державної авіаційної адміністрації, а в 2000-х роках – нардеп із фракції Партії регіонів.

Потім компанію переписали на Тараса Хижняка і Сергія Медину. Згодом місце Хижняка зайняла панамська «Маквелл Інтернешнл Ес.Ей», якою керував Сергій Колесник. Людину на ім’я Сергій Колесник згадують як представника «Украероруху», який у 2013 р. очолював Анатолій Колесник. Нині «Техвестсервіс» належить Медині та «International Aviation Technologies, Inc.» (США), бенефіціаром через яку вказана Ієвдженія Тсаркова.