«Київспецтранс» докинув 180 мільйонів на сміттєзвалище у Підгірцях фірмі сепаратиста, якій суд дозволив оминути бан АМКУ
11.11.2021   //  

ПрАТ «Київспецтранс» 5 листопада замовив ТОВ «Хозхімсервіс» додаткові роботи по «Реконструкції та технічному переоснащенню полігону твердих побутових відходів № 5 в с. Підгірні Обухівського району Київської області. Рекультивація ділянки № 1» (Коригування) за 176,57 млн грн. Про це повідомляється в «Прозорро».

У 2018 р. ТОВ «БК «Адамант» виграло підряд щодо реконструкції та технічного переоснащення полігону ТПВ №5 у селі Підгірці за 326,49 млн грн. Із цих коштів фірмі виплатили 209,35 млн грн.

12 листопада 2020 р. ТОВ «Хозхімсервіс» виграло підряд щодо полігону на 353,31 млн грн. Гроші за тим договором не перераховувались.

9 лютого 2021 р. «Київспецтранс» замовило ТОВ «Будівельне управління механізації» реконструкцію та технічне переоснащення полігону ТПВ № 5 в с. Підгірці (Коригування) за 320,14 млн грн. Підрядник мав виконати складування, влаштувати підпірну стінку, каналізацію, очисні споруди, дренаж, котельню, дороги, освітлення, огорожу, автоматизацію тощо.

5 листопада «Хозхімсервіс» уклав угоду з «Київспецтрансом» за переговорною процедурою. В обґрунтуванні зазначається, що в ході виконанні робіт за договором від 12 листопада 2020 р., який діє до кінця 2023 р., виникла необхідність у зміні проектних рішень, що мало наслідком коригування проекту, яке підтверджується експертним звітом ДП «Укрдержбудекспертиза».

Згідно зі зведеним кошторисним розрахунком, серед додаткових робіт значиться рекультиватиція сміттєзвалища, дренаж, благоустрій території, влаштування тимчасових доріг.

Найбільша сума – 112,42 млн грн. – піде на матеріальні ресурси, на витрати на зведення (пристосування) та розбирання титульних тимчасових будівель і споруд – 20,73 млн грн., зарплату – 1,18 млн грн., прибуток – 783 тис грн.

3 листопада «Хозхімсервіс» отримав ще один підряд за переговорною процедурою. КП «Донецький регіональний центр поводження з відходами» замовив фірмі будівництво сміттєперевантажувальної станції із сортувальним обладнанням у м. Бахмут (коригування) за 18,24 млн грн.

В обґрунтуванні зазначається, що у 2020 р. «Донецький регіональний центр поводження з відходами» уклав угоду з «Хозхімсервіс» про будівництво сміттєперевантажувальної станції за 97,50 млн грн. Для закінчення цього будівництва необхідно провести додаткові аналогічні роботи, які не були враховані в проєктній документації і підтверджені філією ДП «Укрдержбудекспертиза». Додаткові роботи, що передбачені у відкоригованому проекті, є продовженням робіт, які технологічно пов`язані з виконаними та становлять невід`ємну частину договору від 2020 року.

Як повідомляли «Наші гроші», на початку вересня цього року Антимонопольний комітет оштрафував «Хозхімсервіс» та ТОВ «Віртум Строй» за змову на двох торгах на 50 млн. грн. та вніс компанії до реєстру змовників, що означало для них трирічний бан на участь у тендерах. «Хозхімсервіс» оскаржив рішення АМКУ до Госпсуду Києва та паралельно подав заяву про забезпечення позову, у якій просив суд заборонити АМКУ включати його до реєстру змовників та зобов’язати виключити його з цього реєстру на час оскарження. Суддя Босий В.П. задовольнив заяву частково та заборонив АМКУ включати компанію до реєстру, зазначивши, що про виключення говорити зарано, адже компанія ще не довела свою невинуватість у судах. АМКУ та «Хозхімсервіс» по черзі звернулись до судді за роз’ясненням ухвали. 6 жовтня суддя Босий роз’яснив, що заборона включати компанію до реєстру означає, що її просто не має бути у ньому. А отже, Комітет має прибрати «Хозхімсервіс» з реєстру. Ухвала суду була виконана АМКУ.

Крім того, у травні у 2021 р. Донецьке облтервідділення АМКУ визнало «Хозхімсервіс» та «Леман-Бетон» винними у змові на торгах та наклало штрафи по 68 тис грн. на кожну компанію. Водночас, в подальшому АМКУ прибрав «Хозхімсервіс» із зведених відомостей про порушників на сайті відомства. З одного боку, суд підтвердив рішення АМКУ про те, що ця фірма винна у тендерній змові. Однак інший суд постановив все рівно виключити «Хозхімсервіс» з чорного списку і АМКУ зробив це.

Столичним «Хозхімсервісом» володіє Алла Кізіменко з Лиману на Донеччині, а керує її син Марк Кізіменко. Чоловік Алли Кізіменко Олег Кізіменко раніше очолював Управління капбудівництва Донецької ОДА, а з 2012 р. був заступником мера Севастополя Володимира Яцуби. Після анексії Криму Росією Кізіменко-старший лишився на тій же посаді при так званому губернаторі Сергію Меняйлі, а в 2015 р. був звільнений. У вересні 2018 р. Олег Кізіменко був арештований у Херсоні за підозрою в державній зраді, а в грудні 2018 р. – засуджений на п’ять років умовно за сепаратизм.

Після 6 жовтня, тобто після роз’яснення суду, «Хозхімсервіс» через «Прозорро» отримав два вищевказаних замовлення.

Акціонерами «Київспецтрансу» є Департамент комунальної власності КМДА (51%) та Ігор Тинний (47%), бізнес-партнер родини колишнього секретаря РНБОУ Олександра Турчинова та народних депутатів від партії «ОПЗЖ» Сергія та Юлії Льовочкіних.