Кабмін поставив менеджера Єфімова рятувати «Краснолиманську»
11.11.2021   //  

Володимир Лисак

Кабінет міністрів на засіданні 10 листопада призначив виконуючим обов’язки гендиректора ДП «Вугільна компанія «Краснолиманська» Володимира Лисака.

Про це повідомив  представник Кабміну у Верховній Раді Тарас Мельничук.

Володимир Лисак – депутат Новогродівської міськради від ОПЗЖ, місцем роботи він вказав ВП «Шахта 1-3 «Новогродівська» держпідприємства «Селидіввугілля», де завідує гірничими роботами. За минулий рік він задекларував 318 ти грн. зарплати від держшахти та 74 тис грн. пенсії.

В декларації за 2019 рік він вказував отримання 142 тис грн. зарплати від ТОВ «Шахта 1-3 «Новогродівська», а також 345 тис грн. зарплати від однойменного держпідприємства.

Приватне «Шахта 1-3 «Новогродівська» в 2012 році отримало в користування вугільні пласти державної шахти, тоді воно контролювалося оточення старшого сина президента Віктора Януковича – Олександра.  Після зміни влади фірма декілька разів змінювала власників і нині належить належить Валерію Атанову, ПАТ «Закритий Недиверсифікований Венчурний Корпоративний Інвестиційний Фонд «Гратіс» (що замішаний в позичанні грошей ПАТ «Донбасенерго», коли ним володіло оточення Януковича), голові правління ПАТ «Донбасенерго» Едуарду Бондаренку та народному депутату Констянтину Єфімову (член депутатської групи «Довіра»). Нардеп заявляв про купівлю «Донбасенерго».

Держгеонадра не змогли позбавити ТОВ «Шахта 1-3 «Новогродівська» спецдозволу на користування пластами, що належали раніше державі. З судового реєстру також відомо, що робіт приватної фірми були залучені працівники державного ВП «Шахта 1-3 «Новогродівська».

Саме роботу на приватне ТОВ «Краснолиманське» в Міненерго називають нинішній кризовий стан на державній «ВК «Краснолиманська». Приватна фірма по ідентичній з ТОВ «Шахта 1-3 «Новогродівська» схемі працює на вугільних пластах, що раніше належали державній шахті. Нині власником «Краснолиманське» є Віталій Кропачов, кий розгирив свій вугільний бізнес за часів президентства Петра Порошенка. На початку цього року Держгеонадра зупиняли дію спецдозволу для фірми через порушення умов користування надрами, але в державній геобазі він вказаний діючим.