Суд закрив справу про заволодіння $4 тисяч, у якій фігурував син екс-голови райсуду Миколаєва
08.11.2021   //  

Суд у зв`язку із закінченням строку давності закрив кримінальне провадження по обвинуваченню екс-поліцейського Миколи Желєзного у заволодінні грошей, в якому також фігурував син екс-голови Ленінського райсуду Миколаєва Павло Олефір. Про пише «Преступности. НЕТ» з посиланням на ухвалу Баштанського райсуду Миколаївської області від 28 жовтня.

У листопаді 2015 р. співробітники СБУ затримали начальника слідчого відділу Баштанського райвідділу поліції Желєзного та старшого оперуповноваженого карного розшуку райвідділу Павла Олефіра, який є молодшим сином на той момент голови Ленінського районного суду Миколаєва Миколи Олефіра (нині – адвокат) та братом прокурора Максима Олефіра (нещодавно керував Вознесенською окружною прокуратурою).

За версією слідства, затримані вимагали від місцевого жителя Руслана Котова $4 тис за можливість уникнути кримінальної відповідальності за наркобізнес. Але підозру у хабарництві вручили лише Желєзному, а Олефір став «свідком корупційного злочину».

За роки розгляду держобвинувачення також змінило кваліфікацію дій обвинуваченого. У підсумковому варіанті колишнього поліцейського звинувачували за ч. 2 ст. 190 («Шахрайство») та ч. 1 ст. 366 («Службове підроблення») Кримінального кодексу України.

У жовтні обвинувачений звернувся до суду з клопотанням про звільнення його від кримінальної відповідальності та закриття кримінального провадження у зв’язку із закінченням термінів давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Прокурор в судовому засідання не заперечував проти задоволення клопотання, вказавши на наявність законних підстав для цього.

У результаті суддя Сергій Янчук задовольнив це клопотання та закрив кримінальне провадження.

Також суд повернув обвинуваченому внесену заставу у розмірі близько 110 тис грн.

Видання нагадало, що раніше Павло Олефір затягував розгляд справи, в якій його з підозрюваного зробили свідком. А у 2018 р. поліція у Баштанці затримала організатора наркобізнесу – ним виявився хабародавець у справі Желєзного-Олефіра.