Поліція отримала ще рік на справу про законність ЖК Вавриша-Ісаєнка на 43 гектарах у Києві
08.11.2021   //  

Суд продовжив до 25.09.2022 строк досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо будівництва житлових комплексів на вул. Набережно-Хрещатицька і на 22-му км Харківського шосе у Києві, яке здійснюють компанії Saga Development Андрія Вавриша і Perfect Group нардепа від ОПЗЖ Дмитра Ісаєнка. Про це свідчить ухвала слідчого судді Голосіївського районного суду м. Києва від 21 вересня.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи Київської міської державної адміністрації (КМДА) у змові із іншими невстановленими особами, зловживаючи своїм службовим становищем з метою одержання неправомірної вигоди для ТОВ «Сага Девелопмент» та ТОВ «Перфект Груп», сприяють останнім у протиправній забудові земельних ділянок загальною площею майже 13 га по вул. Набережно-Хрещатицькій та Набережно-Луговій у Подільському районі міста Києва багатоквартирними житловими будинками у складі ЖК «Новий Поділ».

Крім того, посадові особи Національного університету внутрішніх справ (НАВС) та співробітники Департаменту містобудування та архітектури КМДА за попередньою змовою групою осіб, залучивши ТОВ Фірма «Резон» та ТОВ «Комфорт Буд Інвест», з метою одержання неправомірної вигоди у виді грошових коштів для себе та інших фізичних осіб, використовуючи надане їм службове становище, сприяють ТОВ «Сага Девелопмент», керівником якого є Андрій Вавриш (у минулому – заступник директора Департаменту містобудування та архітектури КМДА), у проведенні будівництва ЖК 02 Residence на ділянках загальною площею майже 30 га, що належать до земель оборони та земель рекреаційного призначення та які розташовуються на 22 км Харківського шосе у Дарницькому району м. Києва. Цільове призначення цих ділянок не дозволяє проводити на них будівництво без погодження з Кабміном, вказує слідство.

Слідчі зазначили, що час проведення обшуку у службових кабінетах Департаменту містобудування та архітектури КМДА, виявили та вилучили акт «Про нестачу справ (документів) у Департаменті містобудування та архітектури виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації)», відповідно до якого встановлено відсутність містобудівних умов та обмежень забудови ділянки на вул. Харківське шосе, 22-й км.

Окрім того, у ході обшуку було виявлено та вилучено лист Департаменту містобудування та архітектури КМДА, адресований НАВС, що свідчить про те, що містобудівні умови та обмеження від 26.08.2015 забудови ділянки на вул. Харківське шосе, 22-й км містяться ознаки підроблення, яке можливо було здійснено з метою приховування протиправної діяльності за вказаним фактом.

Зауважимо, що забудовник у квітні цього року вже отримав рішення госпсуду, у якому вказується, що містобудівні умови та обмеження на будівництво житлового комплексу на 22-му км Харківського шосе не підроблені.

На даний час слідчі очікують на висновки експертиз – комплексної земельно-технічної, оціночно-земельної та оціночно-будівельної, які готує Київський науково-дослідний інститут судових експертиз.

Кримінальне провадження № 62020100000000655 було розпочате 25.03.2020 за ч. 2 ст.364 КК (зловживання владою або службовим становищем). Розслідування починали слідчі Державного бюро розслідувань. Однак 22.12.2020 року постановою Офісу Генерального прокурора України Гунька О.Б. справу передали в Головне управління Національної поліції України в місті Києві.

Станом на 21.09.2021 у даному провадженні про підозру нікому не повідомлено.

Нагадаємо, у липні 2020 року суд наклав арешт на зазначені вище ділянки у рамках даного кримінального провадження. Втім, вже у вересні того ж року він був скасований.