Мін’юст зніс реєстрацію комунальних 74 га екопарку на Осокорках за приватною фірмою
08.11.2021   //  

Міністерство юстиції скасувало рішення приватного нотаріуса про реєстрацію за ТОВ «Агрофірма Зодіак» права постійного користування на земельну ділянку площею 74,4 га біля озера Тягле в Дарницькому районі. Про це повідомляє прес-служба Департаменту земельних ресурсів, який подав відповідну скаргу до міністерства.

«Чорному реєстратору», який приймав це рішення, анульовано доступ до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Тобто, він більше не зможе протиправно реєструвати права на майно, сказано у повідомленні.

Нагадаємо, 10 вересня цього року столичний приватний нотаріус зареєструвала за ТОВ «Агрофірма Зодіак» право постійного користування комунальною земельною ділянкою площею 74,45 га в межах двох ландшафтних заказників місцевого значення. Підставою для держреєстрації став державний акт Виконавчого комітету Києво-Святошинської районної Ради депутатів трудящих від 24.02.1946.

Через тиждень після цього колишня директор вказаної компанії подала позов до цієї ж фірми з вимогою скасувати запис про державну реєстрацію права постійного користування. Відзначимо, що часто позови про скасування документу/реєстраційної дії подаються узгодженими сторонами для зворотної мети – саме для визнання їх чинними і непротиправними.

Водночас у жовтні представники влади міста Києва заявили про готовність підтримати громадську ініціативу щодо створення парку «Осокорки» за ініціативою громадської організації, створеної за два тижні до цього. При цьому створити парк пропонується на вже існуючих двох ландшафтних заказниках місцевого значення – «Озеро Тягле» і «Осокорківські луки» загальною площею 285 га.

Як відомо, місцеві жителі і активісти вже п’ять років відстоюють створення екопарку «Осокорки» загальною площею 650 га проекту на вказаній території. Сюди мали б увійти вже згадані два заказники, а також зелені території, які хочуть забудоввати житловими багатоповерхівками. На частині території забудова вже триває (ЖК «Патріотика на озерах»), проти чого відбуваються постійні протести. Це був проект банку «Аркада», який збанкрутував, а наразі роботи проводить девелопер Stolitsa Group, співвласницею якого є Владислава Молчанова, офіційна спонсорка партії «Батьківщина».

Джерело фото: ecopark-osokorky.com.ua