Суд визнав недійсними додаткові угоди, якими ціну на газ для освітян збільшили вдвічі
05.11.2021   //  

Господарський суд Хмельницької області задовольнив позов прокуратури і визнав недійсними 7 додаткових угод, згідно з якими департамент освіти та науки Хмельницької міськради та постачальник газу ТОВ «Екотехноінвест» домовились про збільшення ціни на газ на 91%. Про це свідчить рішення суду від 21 жовтня.

2 січня 2021 року Департамент освіти та науки Хмельницької міської ради замовив ТОВ «Екотехноінвест» 206 тис кубів газу по 4,92 грн. за куб м на загальну суму 1,01 млн грн.

Згідно з «Прозорро», у «Екотехноінвест» було чотири конкурента, а очікувана вартість закупівлі – 1,86 млн грн. Тобто економія склала більше 80%.

У період з січня по квітень сторони підписали сім додаткових угод, згідно з якими ціна на газ була збільшена до 9,41 грн. за куб м. або на на 91 %. Причому кожна додаткова угода передбачала підвищення ціни на газ не більше 10%, а загальна суму договору лишалась такою ж – 1,01 млн грн. (відповідно об’єм замовленого газу зменшувався).

«Екотехноінвест» пропонував підвищувати ціни газ, посилаючись на експертні висновки Київської торгово-промислової палати, де зазначалась  ціна природного газу за результатами електронних біржових торгів на ТБ «Українська енергетична біржа».

Водночас, суд встановив, що сторони некоректно використовували експертні висновки (зазначений в них період росту цін не співпадав з датами підписанням додаткових угод). Як з’ясувалося, середньоринковий ріст цін на газ з 02.01.2021 по 23.04.2021, коли були підписані додаткові угоди, збільшився до 44,4%. Проте, загалом за цей період департамент та «Екотехноінвест» збільшили ціни газу за куб м. на 91%. І в суді документально не підтверджено коливання ціни на газ в межах 91%.

В результаті суд визнав недійсними 7 додаткових угод, підписаних департаментом та «Екотехноінвестом».

Згідно з останньою дев’ятою додатковою угодою від 14 червня, сторони домовились про розірвання договору від 2 січня, а також дійшли згоди, що загальна сума договору становить 923 тис грн.

Засновниками київського ТОВ «Екотехноінвест» є Вадим Запорожченко і ТОВ «РТЕ Юкрейн», кінцевим бенефіціаром якого також є Запорожченко. У минулому він був начальником відділу з питань функціонування нафтогазових підприємств Міненергетики.