«МЗУ» за 106 мільйонів купили італійський правцевий антитоксин удвічі дешевше плану
05.11.2021   //  

ДП «Медичні закупівлі України» Міністерства охорони здоров’я України 1 листопада за результатами тендеру замовило компанії «Kedrion S.P.A.» (Італія) поставку правцевого антитоксину вартістю 105,74 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До грудня на умовах DAP (без розмитнення) виробник поставить правцевий антитоксин людини Тетанус Гамма 500 МО у шприцах на 2 мл розчину для ін’єкцій. Усього замовили 26,07 млн міжнародних одиниць по 4,06 грн. Тобто 52 142 таких шприци по 2 028 грн.

Це розчин протиправцевого імуноглобуліну людини, який застосовується переважно при інфікованих пораненнях, якщо людина не вакцинована або невідомо, чи вона вакцинована від правця. Він поки що не зареєстрований в Україні, але його зареєструють до поставки.

На тендерах і в аптеках є лише правцевий анатоксин АП-Біолік для планових щеплень та екстреної специфічної профілактики правця по 161- 250 грн. за ампулу (курс із двох доз).

Анатоксин викликає утворення антитіл. Натомість антитоксин – це вже готові антитіла.

Спочатку тендерна документація вимагала, щоб препарат був у ампулах чи флаконах. Але ТОВ «Севафарм УА» поскаржилось в АМКУ, що саме у флаконах його виробляє тільки «Hualan Biological Engineering Chongqing Co., Ltd.» (Китай), а італійський «Kedrion», «CSL Behring GmbH» (Німеччина) і «Instituto Grinfols S.A.» (Іспанія) фасують свої препарати в шприцах. Адмінколегія наказала дозволити препарати в шприцах, що замовник і зробив.

На торги прийшли «Kedrion», його дилер «Севафарм УА» та компанія «Pure Global Sp. z.o.o.»» (Польща) із продукцією китайської «Hualan Biological». Потім «Севафарм УА» оскаржила в АМКУ допуск «Pure Global», але не довела, що в паперах тієї є недоліки.

Переміг «Kedrion». Економія відносно очікуваної суми в 192,40 млн грн. склала 45%.

Італійська компанія «Kedrion» відома як виробник різних препаратів із плазми і крові.