«Івченко-Прогрес» замовив «Мотор Січі» комплектуючі для безпілотників Байрактар за 194 мільйони
05.11.2021   //  

ДП «Запорізьке машинобудівне конструкторське бюро «Прогрес» імені Академіка О.Г.Івченко ДК «Укроборонпром» 28 жовтня замовило АТ «Мотор Січ» авіаційних двигунів на $7,09 млн, або 193,54 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2022 року «Мотор Січ» поставить «Івченко-Прогресу» 30 комплектів деталей та складальних одиниць двигуна АІ-450С для комплектування двигуна АІ-450Т по $236 тис, або 6,45 млн грн. за комплект. Аванс у розмірі 40% виплатять до 12 листопада 2021 року.

Як пише видання «Крылья», такі двигуни використовуються на ударних безпілотниках Bayraktar Akinci турецького виробництва. У вересні турецька компанія «Baykar Makina» уклала з «Мотор Січчю» угоду про співпрацю. Днями посол України у Туреччині Василь Боднар сказав у інтерв’ю «Радіо Свобода», що Україна та Туреччина ведуть переговори про створення в Україні виробничих потужностей із виробництва таких безпілотників.

Почесним президентом «Мотор Січі» є колишній народний депутат Вячеслав Богуслаєв.

Нагадаємо, торік АМКУ залишив без розгляду заяву китайської фірми «Skyrizon Aircraft Holdings Limited» та групи «DCH» Олександра Ярославського на придбання акцій «Мотор Січі». Цьогоріч у січні РНБОУ застосувала санкції проти «Skyrizon», а в березні Госпсуд м. Києва визнав недійсним рішення АМКУ і зобов’язав його прийняти заяву. Наприкінці 2020 року громадяни Китаю, які зазначають, що вони є акціонерами «Мотор Січі», подали арбітражний позов проти держави Україна на суму не менше $3,6 млрд. Детальніше про ситуацію щодо «Мотор Січі» читайте у роз’ясненні від експертів «Ліги антитрасту».