Укрзалізниця замовила газу по 32-37 грн, і після цього світова ціна обвалилась до 26 грн
03.11.2021   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Українська залізниця» 26 жовтня уклала п’ять договорів із ТОВ «Трансгазпром» про постачання природного газу до кінця 2021 року на загальну суму 111,69 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

На жовтень-листопад замовили 3,24 млн куб. м природного газу по 32 950-37 050 грн. за тисячу кубометрів. Сюди входить тариф на транспортування, але не тариф на розподіл. Це відповідало середній ціні газу минулого тижня.

Однак після укладання угоди світові ціни на газ почали знижуватись. За даними «Української енергетичної біржі», з 30 жовтня приведена вартість природного газу на європейських хабах (Day-Ahead) до кордону України становить 25 782 – 26 144 грн за кубометр. Додаткових угод по зниженню ціни «Укрзалізниця» поки не укладала.

Газ оплачуватимуть так: по 30% до 10, 20 і 30 числа місяця споживання та 10% протягом десяти банківських днів після поставки. Можлива зміна ціни за умови її обґрунтування.

Закупівлі провели за скороченою переговорною процедурою через «розірвання договору про закупівлю з вини учасника». У такому випадку закон дозволяє застосувати її на строк проведення нового тендеру та в обсязі, що не перевищує 20% суми розірваного договору.

Замовник 7 жовтня отримав листи від постачальників про неможливість постачання газу після 26 жовтня за торішніми договорами. Йдеться про договір із ТОВ «Газова компанія «Інвестсервіс» на 138,96 млн грн. і чотири договори із ТОВ «Юг-Газ» на суму 493,56 млн грн. (детальніше про це читайте в новині «УЗ» вперше в історії провела тендер на газ»).

Фірми заявили, що не мають ресурсу через значний ріст цін газу на ринку. Тому сторони підписали додаткові угоди про розірвання договорів із вини постачальників із 27 жовтня.

Замовник оголосив переговорні процедури за участі «Трансгазпрому», «Інвестсервісу» і ТОВ «Газенерго-Трейд». Найнижчими були ціни від «Трансгазпрому», тож він переміг.

Паралельно «ЦЗВ» завершує відкриті торги на очікувану суму 300,83 млн грн. Один лот відмінили через нестачу учасників, а інші два поділили між собою згадані «Інвестсервіс» (91,63 млн грн.) і «Газенерго-Трейд» (88,93 млн грн.). Очікується підписання договорів.

Столичною «Трансгазпром» володіє та керує Руслан Сорокін із Полтави. Його дружина Ірина Сорокіна – заступниця начальника Державної податкової інспекції у місті Полтаві.

Раніше Сорокін керував ТОВ «Старт» та ТОВ «Торговий дім Докучаєвські чорноземи» із аграрної групи «Докучаєвські чорноземи», ключовими особами якої система «YouControl» називає екснардепа Андрія Сокола та ексдепутата Полтавської облради Юрія Кобченка.

До осені 2018 року засновником та директором «Трансгазпрому» був Андрій Бражніков із Полтави, а до літа 2018 року – реєстраційні ТОВ «Томрест» Олександра Терлецького та ТОВ «Енердж Сістем» Юрія Кириченка. Бражніков є засновником ТОВ «Газпромінвест Лтд» (у стані припинення), ТОВ «Трансбуд-ПЛТ» та ТОВ «Полтавтрансбуд-Інвест».

Загалом  із грудня 2019 року «Трансгазпром» отримав підрядів на суму 212,25 млн грн.