Строк розслідування справи про знесення 150-річної садиби на Саксаганського продовжили на шість місяців
02.11.2021   //  

Слідчий суддя Голосіївського районного суду м. Києва продовжив на шість місяців, тобто до 28.04.2022 включно, строк досудового розслідування кримінального провадження за фактом знесення 150-річної садиби у вересні 2020 року. Про це свідчить ухвала від 20 жовтня.

24 вересня 2020 року у Києві на вул. Саксаганського, 76 був знесений двоповерховий будинок Лошевича. Вона вважалася найстарішою будівлею, що збереглася на цій вулиці із середини ХІХ ст., однак охоронного статусу так і не отримала.

Демонтаж провело ТОВ «Інвест Рентал», яке у травні 2020 року отримало в Департамент містобудування КМДА містобудівні умови та обмеження для проектування об’єкта: «Реконструкція з надбудовою адміністративного будинку (без зміни зовнішніх геометричних розмірів фундаментів будівлі у плані)».

Цими МУО встановлено, що будівля знаходиться в межах історичного ареалу, історичного центру міста Києва, центральної планувальної зони, в зоні регулювання забудови першої категорії.

Також встановлено, що поряд з ділянкою проектування розташовані об’єкти культурної спадщини: Садиба міська (вул. Саксаганського, 74, 74б) та Садиба міська (вул. Саксаганського, 78, 78а, 78б).

Отже, зазначають слідчі, при проведенні робіт забудовнику необхідно забезпечити збереження об’єктів культурної спадщини, їх частин та елементів, як під час проведення робіт так і при подальшій експлуатації.

10 серпня цього року Департамент з питань ДАБК м. Києва видав «Інвест Рентал» дозвіл на виконання будівельних робіт. Згідно з техніко-економічними показниками, нова будівля матиме п’ять поверхів, що відповідає Генплану столиці.

Кримінальне провадження № 12020100010004432 від 25.09.2020 за ч. 2 ст. 298 ККУ (Незаконне проведення пошукових робіт на об’єкті археологічної спадщини, знищення, руйнування або пошкодження об’єктів культурної спадщини) перебуває у провадженні слідчого відділу Голосіївського УП ГУ НП у м. Києві.

15.09.2021 слідчий закрив провадження на підставі п.2 ч. 1 ст. 284 КПК України (встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення).

Однак, 18.10.2021 перший заступник керівника Голосіївської окружної прокуратури м. Києва виніс постанову про скасування постанови слідчого про закриття кримінального провадження.

У клопотанні про продовження строку досудового розслідування вказується, що для прийняття законного та обґрунтованого рішення за вказаними матеріалами досудового розслідування необхідно виконати таке:

– отримати в повному обсязі інформацію від відповідних контролюючих органів;

– на підставі зібраних документів призначити та провести будівельно-технічну експертизу;

– допитати осіб, відповідальних за проведення будівельних робіт за адресою: вул. Саксаганського, 76 у Голосіївському районі міста Києва;

– провести інші необхідні слідчі (розшукові дії) для забезпечення швидкого та повного проведення досудового розслідування у даному кримінальному провадженні.

ТОВ «Інвест Рентал» було створене у жовтні 2019 року. Його власником і керівником є бізнесмен Армен Варданян. Він також є співвласником ТОВ «Енкорр Лтд», яка займається надання в оренду нерухомості, та ТОВ»Айфуд», основний вид діяльності якої – виробництво хліба.

В інтерв’ю ЗМІ Варданян зазначив, що «після технічного обстеження стало зрозуміло, що реконструкція була єдиним можливим варіантом (для будівлі на Саксаганського, 76 – НГ)». «А от поряд із нашою будівлею, з обох боків, вже пам’ятки культурної спадщини: саме їх потрібно охороняти, захищати від руйнування та спотворення», – сказав він.