Поліція вважає, що чиновниця в двадорога купила стільці для шкіл Печерського району
02.11.2021   //  

Поліція розслідує розтрату бюджетних коштів посадовцями управління освіти та інноваційного розвитку Печерської районної у місті Києві державної адміністрації та підприємцями під час закупівлі стільців за 941 тис грн. Про це свідчить ухвала Печерського райсуду Києва від 23 жовтня.

За даними слідства, начальник управління освіти та інноваційного розвитку Печерської районної у Києві держадміністрації продумала план розкрадання бюджетних коштів. До схеми вона залучила свого заступника та ще двох людей.

В результаті у серпні минулого на сайті «Prozorro» управління оголосило про проведення відкритих торгів по закупівлі 1 470 стільців для зони відпочинку з очікуваною вартістю 1,19 млн грн.

Щоб приховати протиправну діяльність та надати законність своїм діям, начальник управління вирішили провести нараду з директорами навчальних закладів Печерського району міста Києва, на якій розповіла про необхідність закупівлі стільців.

У подальшому чиновниця забезпечила, щоб два підприємця подали тендерні пропозиції. Один ФОП запропонував 941 тис грн., сума другої підприємиці, від імені якої діяв її чоловік, склала 1,09 млн грн.

Перемогу отримав перший ФОП, з яким управління у вересні 2020 р. уклало угоду на 941 тис грн. При цьому, за даними слідства, учасники корупційного злочину достеменно знали, що реальна ринкова вартість стільців в два рази нижча та становить 473 тис грн.

Після цього заступником начальника управління був підписаний акт прийому-передачі товару, і кошти були перераховані підприємцю-учаснику схеми.

Як з’ясували слідчі, в договорі зазначено, що ціна одного складного стільця «VIG» складає 640 грн. Водночас, ринкова вартість стільців, які придбали і поставили управлінню, по 350 грн. При чому, вони не відповідають технічним характеристикам (глибина виробу, ширина сидіння та оббивка).

Таким чином, за даними слідства, начальник управління освіти та інноваційного розвитку, її заступник та підприємці розтратили кошти місцевого бюджету на загальну суму 467 тис грн.

Суд застосував до одного з підприємців цілодобовий домашній арешт до 16.11.2021.

Начальником управління освіти та інноваційного розвитку Печерської районної у місті Києві державної адміністрації є Тетяна Копил-Філатова. Вона ж і підписала угоду.

Згідно з «Прозорро», тендер виграв підприємець Віталій Величко, а конкуренцію йому склала ФОП Тетяна Велігорська.