Ціна електрики в Україні стрибнула на 28%, вона вже на третину дорожча від Північної Європи
01.11.2021   //  

Середньозважена ціна електроенергії станом на 1  листопада на «ринку на добу наперед» (РДН) за добу в Об’єднаній енергосистемs України зросла на 27,65% до 3208,11 грн./Мвт.год.

Про це повідомляється на сайті  ДП «Оператор ринку».

За місяць середня ціна на РДН майже на 20%. На початок місяця середньозважена ціна складала 1911,21 грн./Мвт.год.

Різкий стрибок ціна на початку листопаду встановив на РДН ціну майже в 105 євро за Мвт.год. Ц Тепер ціна в Україні значно вища за аналогічні показники в більшості країн Євросоюзу.  Наприклад, в сусідній польщі ціна на е/е складає майже 72 євро/ Мвт.год., У Франції 92 євро/ Мвт.год., а в розташованій на півночі Європи Швеції середня ціна становить біля 35 євро Мвт.год., – втричі дешевше від України.

Нагадаємо, з 1 листопада Україна планує почати імпорт електроенергії з Білорусі та Росії. Це сталося через критичне зменшення  частки теплової генерації в енергобалансі країни, Утому числі через дефіцит вугілля та подорожчання газу.

Найбільшим частка в тепловій генерації належить ДТЕК Ріната Ахметова.  Холдинг контролює тут понад 70%, а також 70% в тепловій генерації електроенергії т 80% видобутку енергетичного вугілля в країні.

Першу спробу «Укренерго» провести аукціони на імпорт електроенергії з Росії та Білорусі в середині жовтня заблокувало в Окружному адміністративному суді Києва «ДТЕК Західенерго».

Потім аукціон таки було проведено, і право імпорту з Білорусі виграв державний «Енергоатом». Але з 1 листопада імпорту з Росії та Білорусі не буде, оскільки відповідний аукціон на поставку зі своєї території в Україну не провів російський оператор «Інтер РАО».

На початку цього року під час різкого похолодання Україна опинилися на межі  віяльних відключень електроенергії через низькі записи вугілля та вивід одночасно в капремонт низку блоків ТЕС групи ДТЕК,