Німецький виробник без конкуренції отримав 5 мільйонів євро на два верстати для «Антонова»
01.11.2021   //  

ДП «Антонов» ДК «Укроборонпром» 27 жовтня оприлюднило укладений 15 вересня договір із компанією «Niles-Simmons Industrieanlagen GmbH» (Німмеччина) про закупівлю двох верстатів вартістю 5,00 млн євро, або 152,17 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2022 року виробник на умовах DAP м. Київ повинен поставити два універсальні токарно-фрезерно-розточні оброблювальні центри для обробки великогабаритних деталей Niles-Simmons N50 MC із системою керування Sinumerik 840 DE sl та додатковими опціями за 4,86 млн євро. Ще 142 тис євро відведено на послуги на території замовника, а саме монтаж, запуск в експлуатацію, остаточне приймання, навчання персоналу та спільне відпрацювання технологічного процесу.

Центри не раніше 2020 року виготовлення призначені для високоточних токарних, розточних, свердлильних та фрезерних і довбальних операцій в осьовому та радіальному напрямку при виготовленні складних за конфігурацією деталей типу тіл обертання і корпусних деталей. Вони дозволять обробляти деталі, що мають поверхні з виходом на теоретичні контури агрегатів літака і не можуть мати конкретних геометричних розмірів по цих поверхнях, згідно їхніх 3D-моделей.

Обладнання оплачуватимуть через акредитив: 30% авансом після отримання інвойсу, 50% авансом після попереднього приймання на заводі, а решту 20% після поставки товару і надання послуг.

На ціну при оцінці припадало тільки 70%, а решту 30% замовник відвів на неціновий критерій «Продуктивність обладнання». Фірма набрала максимум, вказавши продуктивність «<210:».

Закупівлю провели за спрощеною/допороговою процедурою, оскільки «Антонов» не є замовником у розумінні закону «Про публічні закупівлі». Виробник отримав підряд без конкуренції, бо на торги більше ніхто не прийшов. Така процедура може бути успішною навіть з одним учасником. Вартість договору лише на 0,1% нижча від очікуваної суми.

Тендер вимагав підтвердити, що складання та проведення контролю точності обладнання відбулось виключно в країнах ЄС,  Швейцарії, Великобританії, США або Японії. Деталі, вузли, агрегати, елементи систем, блоки, прилади, інструмент та оснащення теж повинні були вироблятися там. Також треба було надати референц-лист із переліком пов’язаних із виробництвом літальних апаратів підприємств будь-якої країни світу, на які в 2015-2021 роках було поставлено аналогічне по технічних характеристиках обладнання виробника.

Німецький виробник верстатів «Niles-Simmons» уперше отримав державний підряд в Україні.