Резніченко після повторної перевірки Мінцифри купив ноутбуки для вчителів за 100 мільйонів у радника Філатова
29.10.2021   //  

Департамент освіти і науки Дніпропетровської облдержадміністрації 19 жовтня за результатами тендеру замовив ТОВ  Виробнича фірма «Сервіс» ноутбуки на загальну суму 104,68 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Фірма поставить 5296 ноутбуків HP 250 G8 Pent7505/ 8Gb/ SSD 128GB/ 15.6FHD/ Win10Pro (45S00ES). Спочатку за результатом тендера їх ціну встановили 19,77 тис грн за штуку. Але відразу уклали додаткові угоди про зменшення ціни до 18,20 тис грн.

Кожен ноутбук матиме процесор Intel Pentium Gold 7505 2 ядра 4 потоки частота 2 Ghz, оперативну пам’ять 8GB, накопичувач SSD 128 GB, монітор 15,6’’, оперативну систему Microsoft Windows 10 Pro, антивірусне програмне забезпечення.

Ноутбуки для шкільних вчителів Дніпропетровської області закуповують в рамках виконання постанови Кабінету міністрів від 21 квітня 2021 р., яка передбачає 1 млрд грн. субвенції «на боротьбу з COVID-19 під час освітнього процесу». Планувалося, що ноутбуки куплятимуть за принципом співфінансування з місцевими бюджетами (субвенції з державного бюджету на закупівлі у Дніпрі складають більше 70%, решта – обласний бюджет).

На сайті Міносвіти зазначалося, що очікувана вартість одного ноутбуку складає 20 тис грн. В рамках програми «Ноутбук кожному вчителю» ноути для вчителів Impression 157 ES купило управління освіти та науки Волинської ОДА по 19,79 тис грн. на 18,23 млн грн. Вони мають майже такі ж технічні характеристики, як і ноутбуки, що купив Департамент освіти і науки Дніпропетровської ОДА. Така ж комплектація затверджена і Міністерством освіти.

Як повідомляв «Бізнес. Цензор», 13 вересня представники Міністерства цифрової трансформації, Міносвіти та СБУ провели брифінг, на якому повідомили про організацію «великої корупційної схеми» на закупівлях ноутбуків для вчителів, що мало не коштувало державі 300 млн грн. збитків.

На брифінгу йшлося про те, що очікується завищення цін на ноутбуки для вчителів на 30%, а учасники схеми попередньо поділили регіони країни між собою, визначили хто та де повинен виграти тендер.

Тоді ж, у вересні, Мінцифри, яке теж підключене до виконання програми по придбанню ноутбуків для вчителів, почало повторну перевірку закупівлі ноутбуків Департаментом освіти і науки Дніпропетровської ОДА, яке визначило переможцем ВФ «Сервіс» ще 7 вересня. В результаті підписання договору було відкладено, і угода була підписана тільки 19 жовтня.

На торгах по обох лотах єдиним конкурентом переможця було ТОВ «Виробничо-комерційне підприємство «Всесвіт» Костянтина Курносова, чиї пропозиції були вищими (по першому лоту на 234 тис грн., другому – на 99,6 тис грн.)

Дніпровська ВФ «Сервіс» на чолі з Наталею Жуковою належить співвласникам ТОВ «Ай Ті Сервіс Груп» Геннадію Машинсону, Вадиму Аляб’єву та Вадиму Ревуненку. Геннадій Машинсон є позаштатним радником мера Дніпра Бориса Філатова.

Згідно з «Прозорро», у 2017-2021 рр. ТОВ  Виробнича фірма «Сервіс» отримало підрядів на 426,30 млн грн. Основний замовник – Дніпровська міськрада.