Менеджер Ахметова отримав «золоту зірку» за те, що пролобіював в АМКУ економію 4 млрд для олігарха
29.10.2021   //  

Контракт «Укрзалізниці» та ТОВ «Метінвест-Шиппінг» Ріната Ахметова на трирічну оренду вантажних напіввагонів зменшило логістичні витрати фірми олігарха на 4 млрд грн. Угоді передували рекомендації Антимонопольного комітету України для державної компанії.

Про це написав Володимир Даценко (Ліга антитрасту) для «Дзеркало тижня».

«Укрзалізниця» в березні 2021 року продала «Метінвест-Шиппінг» в оренду на три роки майже половину свого пару напіввагонів. За ці невигідні для державної компанії аукціони був звільнений її голова правління Володимир Жмак.

Але контракт з «Метінвест-Шиппінг» став можливим також завдяки підтримці Антимонопольного комітету України. Про важливість ролі АМКУ в цьому процесі навіть сказано на сайті самого ж «Метінвесту».

Гендиректор «Метінвесту» Юрій Риженков (ліворуч) нагродив В’ячеслава Клімова з Метінвест-шипінгу за отримання рекомендацій АМКУ, які зекономлять олігарху Ахметову 4 млрд грн.

До Дня Металурга 18 липня «Метінвест» нагородив своїх найкращих працівників «золотими зірками». У тому числі нагорода дісталася і юристу Владиславу Клімову. Зазначається, що він «брав участь в отриманні рекомендацій від АМКУ для «Укрзалізниці» про надання послуг на рівних умовах, в підписанні трирічного контракту з залізничним монополістом на перевезення, який повинен скоротити наші логістичні витрати за три роки приблизно на 4 млрд грн».

Тобто, за розрахунками «Метінвесту», угода з «Укрзалізницею» дала йому можливість заробити на державній компанії 4 млрд грн. Більш того, визнає важливу роль у цьому процесі Антимонопольного комітету України.

Зараз Антикризовий штаб, який працює при Міністерстві інфраструктури, розглядає можливість розірвати трирічний контракт з «Метінвестом» з виплатою штрафних санкцій. Але підприємства холдинга зможуть компенсувати втрачені прибутки через мільярдні замовлення на вагонне литво та проект в рамках програми будівництва нових вагонів для «Укрзалізниці». За розрахунками Антикризового штабу, для здійснення цієї програми залізниці потрібно взяти в кредит 50 млрд грн.

З 2020 року АМКУ очолює Олена Піщанська, подруга дружини президента Олени Зеленської. До призначення в АМКУ вона працювала у «Метінвест холдингу».

Сестра голови АМКУ Світлана Піщанська після обрання Володимира Зеленського президентом стала власником фірми, що управляє його нерухомістю в Італії.