АМКУ оштрафував фірми з орбіти Комарницького на 183 млн за змову на торгах по Подільському мосту
29.10.2021   //  

Антимонопольний комітет України 28 жовтня оштрафував ТОВ «Еко-Буд-Трейд» та ТОВ «Форма» загалом на 182,60 млн грн. за змову на торгах щодо будівництва Подільського мостового переходу через річку Дніпро в Києві. Про це повідомляється на сайті АМКУ.

Йдеться про два тендери КП «Дирекція з будівництва шляхово-транспортних споруд м. Києва», за результатами яких у 2017 році з «Еко-Буд-Трейдом» уклали угоди на 6,10 млрд грн. Це були «паперові» торги у «Віснику держзакупівель», тому документи тендерних пропозицій і договори не були оприлюднені, а субпідрядники і ціни лишились невідомими. Оштрафовані фірми були єдиними двома учасниками тих торгів.

Подробиці виявленої змови АМКУ поки що не оприлюднив, однак фірмам вже заборонено брати участь в інших тендерах на 3 роки.

Нагадаємо, в серпні 2021 року прокуратура та поліція проводили обшуки в Департаменту транспортної інфраструктури КМДА, «Дирекції…», ДП «Укрдержбудекспертиза», у генпідрядника та в підрядних організацій. Справа стосується Подільського моста. Слідство вважає, що у 2020 році «Дирекція…» прийняла роботи із фарбування, які були виконані «Еко-Буд-Трейдом», однак експертиза показала, що вони не виконувались, тож збитки становлять 4,5 млн грн.

Нагадаємо, влітку 2020 року нардеп тоді ще із фракції «Слуги народу» Гео Лерос заявив, що він передав у НАБУ відомості, які свідчать про нібито корупційну діяльність глави Офісу президента Андрія Єрмака, його кума нардепа із фракції «Слуги народу» Миколи Тищенка та колишнього депутата Київради Дениса Комарницького. На думку Лероса, після приходу Єрмака, Комарницький став «смотрящим» у столиці, який курує будівельну галузь, землю, архітектуру, медицину, енергетичні підприємства. «Форма» та «Еко-Буд-Трейд» були в переліку фірм, через які нібито працює цей «смотрящий». Детальніше про «Еко-Буд-Трейд» також можна прочитати в новині «Зять «слуги» Тищенка заробляв на фірмі з «понятійки» Комарницького, що освоює мільярди на Подільському мосту».

Офіційно «Еко-Буд-Трейд» належить киянам Валерію Міщенку та Максиму Половку, а директором є Віталій Фастовець. До серпня 2019 року компанією керував Сергій Драч.

Максим Половко за часів президента Порошенка балотувався до Київради від «Блоку Петра Порошенка». Через ланцюжок партнерів він пов’язаний із компаніями, близькими до екс-директора КП «Житлоінвестбуд-УКБ» і депутата Київради від «БПП» В’ячеслава Непопа, а також екс-очільника Департаменту будівництва та житлового забезпечення КМДА і тепер уже колишнього президента АТ «ХК «Київміськбуд» Михайла Голиці.

Засновником київської «Форми» на чолі з колишнім головним інженером Дарницької дистанції колії «Південно-Західної залізниці» Олегом Сахніком є Олександр Степенко.

Степенко володіє ТОВ «Скайбуд Груп», а раніше володів ще й ТОВ «БК Роял Хауз».