Поліція розслідує розкрадання на ремонтах доріг Чернігова, які виконувало оточення мера Чернігова
28.10.2021   //  

Поліція розслідує можливе привласнення посадовими особами Чернігівської міської ради та Чернігівської обласної адміністрації бюджетних коштів під час будівництва та ремонту автомобільних доріг у 2017-2018 рр. Про це свідчить ухвала Деснянського райсуду м. Чернігова від 13 жовтня.

В ході досудового розслідування встановлено, що переможцем більшості тендерів по ремонту та будівництву доріг, у томі числі оголошених Чернігівською міськрадою, є ТОВ «Шляхо-будівельне управління №14». При цьому, інші підприємства беруть формальну участь у тендерах. Їх роль зводиться до створення у населення уявлення щодо повноцінної процедури визначення переможця у тендері, як того вимагає Закон України «Про публічні закупівлі».

Слідчі поліції звернулися до суду з клопотанням продовжити строк досудового розслідування на дванадцять місяців, щоб отримати тимчасовий доступ до речей та документів; перевірити осіб, котрі можуть бути причетними до вчинення кримінального правопорушення, встановити та допитати замовників, підрядників та виконавців робіт та ін. Суд клопотання задовольнив.

Бенефіціаром ТОВ «Шляхо-будівельне управління №14» є місцевий бізнесмен Костянтин Будьонний – бізнес-партнер мера Чернігова Владислава Атрошенка, який представляв Партію регіонів, Блок Петра Порошенка, в влітку цього року як лідер партії «Рідний дім» підписав з мером Києва, лідером партії «Удар» Віталієм Кличко меморандум про спільну участь у виборах на базі партії «Удар».

Будьонний був бізнес-партнером мера Атрошенка по ТОВ «Ріел Ко.».

Згідно з «Прозорро», у 2016-2021 рр. «ШБУ №14» виграло тендерів на загальну суму 2,16 млрд грн., з яких від Чернігівської міської ради отримав замовлень на загальну суму 1,19 млрд грн.

«Шляхо-будівельне управління №14» також було помічене у скоординованих діях з іншими учасниками ринку на тендерах Укравтодору. Зокрема, фірма разом з ТОВ «ШБУ-77»  виступали у ролі спаринг-партнерів і імітували конкуренцію, розігруючи між собою підряди у Закарпатській і Чернігівській областях.  При цьому  робити їй це дозволяли обласні Служби автодоріг, які відхиляли з тендерів пропозиції  їх конкурентів, чим допомагали компаніям імітувати конкуренцію, і відповідно забирати дорожні підряди з максимальною для себе вигодою.  Станом на 2020 р. «ШБУ-77» та «ШБУ №14»  розіграли між собою тендери «Укравтодору» на понад 2 млрд грн.