Найдорожчий газ замовив харківський тубдиспансер – по 46 грн за кубометр
28.10.2021   //  

Комунальне некомерційне підприємство Харківської облради «Обласний протитуберкульозний диспансер №1» 19 жовтня замовило ТОВ «Мегагаз постач» природний газ на 1,02 млн грн. Про це повідомляється в системі «Прозорро».

Фірма поставить 22 тис куб м газу по 46,2 грн. за куб м. Угоду було укладено за переговорною процедурою, оскільки двічі було відмінено процедуру відкритих торгів через відсутність достатньої кількості тендерних пропозицій.

Це найвища ціна на природний газ, яку «Наші гроші» знайшли в системі «Прозорро» у закупівлях по Україні у період з 18 по 25 жовтня (суми угод від 1 млн грн. і вище).

На другому місці по дорожнечі після «Обласного протитуберкульозного диспансеру №1» – Чернігівський обласний центр зайнятості, який придбав газ у ТОВ «Трейденерджи» по 38,8 грн./кубометр.  На третьому – КНП Київської облради «Київська обласна лікарня». Вона купила газ у ТОВ «Укр газ ресурс» по 38,6 грн. за куб.

Чернігівський обласний центр зайнятості уклав угоду з «Трейденерджи» теж за переговорною процедурою. Але у зв’язку з виникненням особливих економічних обставин з негайною ліквідацією наслідків надзвичайних ситуацій. В обґрунтуванні йдеться про те, що у вересні замовник визнав переможцем закупівлі газу ТОВ «Газенергоальянс» по значно дешевшій ціні. Водночас, ця фірма відмовилась від підписання угоди. Були відхилені пропозиції і інших учасників аукціону.

«На початок опалювального сезону у другому півріччі 2021 р. 16 філій обласного центру зайнятості залишились без газу. Ситуація надзвичайна і виникла у зв’язку з стрімким зростанням цін на ринку природного газу та неадекватною позицію ТОВ «Газенергоальянс», через яку тривалість тендеру затягнулась з 26 липня по 15 жовтня. Подальша відсутність газопостачання в умовах опалювального періоду спричинить припинення роботи філій Чернігівського обласного центру зайнятості. Крім того, в умовах пандемії така ситуація є вкрай небезпечною», – зазначається в обґрунтуванні.

З 18 по 25 жовтня найдешевше газ купив  Університет державної фіскальної служби України (Ірпінь Київської обл.) – по 28,5 грн за куб у ТОВ «Прикарпатенерготрейд» з орбіти «Прикарпаттяобленерго».

Середня ціна газу в 19 угодах склала 34,54 грн./кубометр. 

16 з 19 угод були укладені за переговорною процедурою. На відкритих торгах газ купили «Укрпошта», КП «Кременчуцьке підрядне спеціалізоване шляхове ремонтно-будівельне управління» Кременчуцької міськради Полтавської обл. та Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського.

Директором та засновником харківського ТОВ «Мегагаз постач» є Денис Борисов з с. Пісочин. У 2014 році на позачергових виборах Борисов з с. Пісочин балотувався у Верховну Раду від партії «Блок лівих сил України», але депутатом не став. Тоді Денис Борисов вказував, що працює головним спеціалістом юридичного відділу ПАТ «Всеукраїнський банк розвитку» Олександра Януковича.

Кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Трейденерджи» є колишній начальник служби безпеки у супермаркеті Анатолій Дарій, директором – Вадим Манжос. Це колишній співробітник Департаменту кіберполіції Нацполу у Полтавській області, який після звільнення подавався на посади у Держбюро розслідувань, Національне антикорупційне бюро та  зрештою став бізнесменом.

Засновником ТОВ «Укр газ ресурс» є Андрій Кучков, зять Миколи Злочевського.

Замовник Постачальник Ціна за од, грн./кубометр
КНП Харківської обласної ради «Обласний протитуберкульозний диспансер №1» ТОВ «Мегагаз постач» 46,2
Чернігівський обласний центр зайнятості ТОВ «Трейденерджи» 38,8
КНП Київської обласної ради «Київська обласна лікарня» ТОВ «Укр газ ресурс» 38,6
Миколаївський обласний центр зайнятості ТОВ «Миколаївгаз збут» 38
Дачненська сільрада Біляївського району Одеської області ТОВ «Одесагаз – постачання» 38
Управління культури, молоді та спорту виконавчого комітету Ковельської міської ради ТОВ «Волиньгаз збут» 37,67
КНП «Ужгородська районна клінічна лікарня Ужгородської районної ради Закарпатської області» ТОВ «Закарпатгаз збут» 37,67
Кінологічний навчальний центр Державної прикордонної служби України (Львівська обл.) ТОВ «Львівгаз збут» 35,8
Квартирно-експлуатаційний відділ м. Львова ТОВ «Газенерго-трейд» 35,7
Харківський обласний центр зайнятості ТОВ «Газенерго-трейд» 35,7
«Укрпошта» ТОВ «Енерджі трейд груп» 34,96
Центр медичної реабілітації та санаторного лікування «Трускавецький» ТОВ «Газпромсервіс» 32,4
КУ «Водно-спортивний комплекс» Мелітопольської міської ради Запорізької області ТОВ «Променерго-ресурс» 31,16
Відділ освіти, культури, молоді та спорту Брошнів-Осадської селищної ради (Івано-Франківська обл.) ТОВ «Івано-Франківськгаз збут» 30
Львівський державний університет фізичної культури імені Івана Боберського ТОВ «Львівгаз збут» 29,99
КП «Кременчуцьке підрядне спеціалізоване шляхове ремонтно-будівельне управління» Кременчуцької міської ради ТОВ «Юг-газ» 29,16
ДУ «Полтавська установа виконання покарань (№23)» ТОВ «Газова компанія «Інвестсервіс» 29
КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Черкаської селищної ради» (Дніпропетровська обл.) ТОВ «Трансгазпром» 29
Університет державної фіскальної служби України ТОВ «Прикарпатенерготрейд» 28,5

Віктор Волокіта, «Наші гроші»