Лайфхак: як суд дозволив змовнику-сепаратисту оминути бан АМКУ та брати участь в тендерах (додано)
28.10.2021   //  

(додано відповідь директора “Хозхімсервісу”)

Господарський суд дозволив фірмі «Хозхімсервіс» претендувати на бюджетні контракти навіть після того, як АМКУ заборонив їй брати участь тендерах через виявлену змову. І зробив це навіть не судовим рішенням, а його роз’ясненнями.

Суддя Господарського суду Босий В.П. роз’яснив Антимонопольному комітету та «Хозхімсервісу» прийняте ним раніше рішення. Спойлер: на користь змовника.

Коротко про зміст попередніх серій:

  1. На початку вересня цього року Антимонопольний комітет оштрафував ТОВ «Хозхімсервіс» та ТОВ «Віртум Строй» за змову на двох торгах на 50 млн. грн. та вніс компанії до реєстру змовників, що означало для них трирічний бан на участь у тендерах.
  2. «Хозхімсервіс» оскаржив рішення АМКУ до Господарського суду м. Києва та паралельно подав заяву про забезпечення позову, у якій просив суд заборонити Комітету включати його до реєстру змовників та зобов’язати виключити його з цього реєстру на час оскарження.
  3. Суддя Босий В.П. задовільнив заяву частково та заборонив АМКУ включати компанію до реєстру, зазначивши, що про виключення говорити зарано, адже компанія ще не довела свою невинуватість у судах. Тоді це рішення хоч і не мало прямих юридичних наслідків, адже компанія вже була у реєстрі, але містило деякі ризики, про які ми писали тут: https://www.facebook.com/league.antitrust/posts/421035709381383.
  4. Антимонопольний комітет та «Хозхімсервіс» по черзі звернулись до судді за роз’ясненням ухвали: як її виконувати, включати до реєстру не можна, але компанія в ньому вже є, та й виключити не зобов’язали.

І 6 жовтня цього року суддя Босий вже без жодних напівтонів та натяків роз’яснив, що заборона включати компанію до реєстру означає, що її просто не має бути у ньому. А отже, Комітет має прибрати «Хозхімсервіс» з реєстру.

Зараз ухвала суду вже виконана АМКУ. Тож, «Хозхімсервіс» на протязі довгого судового оскарження зможе і далі брати участь у тендерах. А там може й строк трирічного бану закінчиться.

І найсумніше.

«Хозхімсервіс» – це не просто змовник. Засновником компанії є Алла Кізіменко, а керівником її син Марк Кізіменко. Комерційним директором «Хозхімсервіс» був чоловік Алли Кізіменко – Олег Кізіменко раніше очолював Управління капітального будівництва Донецької ОДА, а з 2012 року був заступником мера Севастополя Володимира Яцуби. Після анексії Криму Росією Кізіменко-старший лишився на тій же посаді при так званому губернаторі Сергію Меняйлі, а в 2015 році був звільнений. У вересні 2018 року Олег Кізіменко був арештований у Херсоні за підозрою в державній зраді, а в грудні 2018 року – засуджений на п’ять років умовно за сепаратизм. У вироку Кізіменко названий комерційним директором ТОВ «Хозхімсервіс».

«ОСОБА_1 (Кізіменко), обіймаючи цю посаду, як представник влади, діючи умисно, для зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, шляхом проведення і підтримки політики окупаційного режиму в сфері будівництва та житлово-комунального господарства, брала безпосередню участь у створенні окупаційних органів влади на території півострова Крим і особисто організувала їхню роботу, зокрема неодноразово публічно, в присутності інших осіб, висловлювалася щодо популяризації серед населення АР Крим ідеї необхідності зміни меж території України», – йдеться в рішенні суду.

Крім того, як встановив суд, чиновник активно вживав заходів для зміни системи діяльності державних органів України шляхом надання вказівок підлеглим йому працівникам Севастопольської МДА щодо приведення діяльності у відповідність до вимог законодавства РФ.

Для розуміння, за цей час «Хозхімсервіс» не тільки встиг отримати з українського бюджету більше 3 млрд. грн., а ще й виграти тендери, для прикладу, на ремонт дороги до української військової частини.

Вибачте за відвертість, яку ми зазвичай собі не дозволяємо, але зараз особливий випадок: Володимир Зеленський, може варто таки подзвонити Баканову з приводу цього чорта?!

Посилання на судове роз’яснення:

https://reyestr.court.gov.ua/Review/100140630

Після публікації цієї інформації до «Наших грошей» надійшов лист від директора «Хозхімсервіса» Марка Кізіменка. Він заявив, що процедура виключення компанії з відомостей АМКУ «є цілком законною та допустимою»:

Володимир Ахундов, «Ліга антитрасту»