Медики Закарпаття під скарги на заточки замовили дніпровцям ангіограф за 50 мільйонів
27.10.2021   //  

КНП «Обласний клінічний центр нейрохірургії та неврології» Закарпатської обласної ради 21 жовтня за результатами тендеру замовило ТОВ «Био-Технологии» ангіограф за 49,90 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч поставлять, змонтують і налагодять ангіографічну цифрову рентгенівську систему для інтервенційної нейрохірургії Azurion 7 B20/15 із моніторною системою FlexVision XL HD виробництва «Philips Medical Systems Nederland B.V.» (Нідерланди).

У травні на тендері Інституту серця МОЗ України щодо реконструкції, який виграло ТОВ «БК КБР», два такі ангіографи в іншій конфігурації Philips Azurion 7 B20/12 коштували по 51,41 млн грн. без ПДВ. З урахуванням 7% податку їхня ціна склала би 55,01 млн грн.

Вартість угоди всього на 0,2% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 50,00 млн грн.

ТОВ «Кінд Інтерслух Київ» скаржилось в АМКУ, що технічним вимогам відповідає лише ангіограф Philips Azurion 7 B20/15. Скаржник хотів запропонувати ангіограф Siemens Artis Zee biplane, який не підходив. Замовник відповів, що вимогам також відповідає ангіограф Canon Alphenix Biplane INFX-8000V. Однак адмінколегія заявила, що надані документи виробника це не підтверджують, і наказала замовнику змінити тендерну документацію.

Замовник змінив кілька параметрів, зокрема діапазон краніально-каудального повороту (CRA/CAU) С-подібної арки із не менше 50/90 на не менше 50/45 градусів. Фірма знову оскаржила ті параметри, які лишились. Однак строк оскарження цих вимог уже сплив.

Дві фірми не допустили до аукціону. Зокрема «Кінд Інтерслух Київ» відхилили саме за невідповідність технічним вимогам, які вона оскаржувала. А ТОВ «Євромедпроект» не надало технічний опис, сертифікат відповідності чи декларацію про відповідність, лист від виробника чи його представника та сертифікати сервісних інженерів від виробника.

Єдиним допущеним конкурентом було ТОВ «Астріум» Віталія Степченка, причому ніхто не знижував ціну на аукціоні. Воно пропонувало ангіограф Canon Alphenix Biplane INFX-8000V/YB, який адмінколегія визнала невідповідним. У серпні Інститут Шалімова купив у цієї компанії іншу його конфігурацію Alphenix Biplane INFX-8000V/YM за 54,80 млн грн.

Зараз дніпровською фірмою «Био-Технологии» володіє і керує місцевий житель Сергій Тесля. До 2019 року її співзасновницею також була Ольга Сиротюк із міста Жовті Води.

Тесля з Олександром Собком і Тарасом Лютим володіє ТОВ «Компанія «Алор», яке продає хімію КП «Дніпроводоканал» Дніпровської міської ради (див. «Водоканал Філатова може переплатити до половини із 30 мільйонів на австрійську хімію»).

Восени 2018 року «Алор» разом із «Біо-Технологіями» та іншими фірмами згадувались у кримінальному провадженні. Поліція підозрювала, що Департамент охорони здоров’я Дніпровської міськради за змовою з керівниками ЦПСМД у Дніпрі та різними фірмами закуповують ліки і товари медичного призначення за завищеною ціною від ринкової на 30-40%. Але з 2019 року нових ухвал по тій справі в судовому реєстрі не з’являлось.