Суд виправдав полковника поліції, якого звинувачували у крадіжці грошей на харчах для АТОвців
26.10.2021   //  

Хмельницький міськрайонний суд виправдав колишнього начальника управління логістики та матеріально-технічного забезпечення ГУ Нацполіції у Хмельницькій області Володимира Гонтара, обвинуваченого у привласненні грошей на харчах для правоохоронців-АТОвців та на талонах на бензин. Про це пише «Незалежний громадський портал» з посилання на вирок суду від 18 жовтня.

За даними досудового розслідування, у 2015 р. обвинувачений зустрівся зі знайомою сімейною парою, які працювали підприємцями. Посадовець запропонував чоловіку укласти з уповноваженими особами облМВС низку договорів на закупівлю продуктів харчування для правоохоронців, котрі відряджені до зони АТО. Після надходження державних коштів за поставлену продукцію на рахунок своєї дружини чоловік мав знімати їх готівкою та частину з них передавати Гонтару.

Загалом, за лютий-серпень 2015 року було укладено договорів на загальну суму 333 тис грн.

Слідство стверджувало, що підприємець не знав про злочинний намір посадовця щодо заволодіння бюджетними коштами. Після того, як міліція розрахувалася за поставлений товар, підприємець зняв з банківської картки своєї дружини гроші, і 30 тис грн. приніс обвинуваченому на його роботу.

За іншим епізодом Гонтару інкримінувалося привласнення талонів на пальне (скретч-карток). В обвинувальному акті йшлося про те, що у липні 2016 р. посадовець поліції не додав райуправлінням поліції талонів на пальне, які потім використав для власних потреб. При цьому обвинувачений вносив у відомості неправдиву інформацію, яка стосувалася час видачі скретч-карток на пальне.

В цілому, слідство вважало, що Гонтар, зловживаючи службовим становищем, незаконно заволодів талонами на пальне на суму 33 тис грн.

Дослідивши докази, суд дійшов висновків про недоведеність вини обвинуваченого, оскільки в його діях відсутній склад кримінальних правопорушень. Зокрема, суд вважає, що поставка харчів для бійців АТО була виконана в повному обсязі. Допитані працівники облМВС, які відряджались в зону АТО, заперечували факти недостачі чи недопоставки харчів. Натомість вони відзначали додаткову активну підтримку Гонтара, який їх забезпечував необхідним майном під час перебування в АТО.

Що стосується свідчень підприємця, який передавав гроші обвинуваченому після укладення договорів, то суд їх назвав непослідовними. Адже підприємець пояснював: близько п’яти разів заносив Гонтару по 1000 чи 1500 грн. взамін раніше поставленого управлінню та прийнятого ним на зберігання хліба, який він реалізовував. Чоловік не зміг сказати у суді, коли саме передавав готівку, оскільки не пам’ятав. Також суд засумнівався у достовірності свідчень підприємця, оскільки той змінював свої слова під час досудового розслідування начебто під психологічним тиском.

Сам же обвинувачений заперечував отримання коштів від підприємця та заволодіння державними коштами, які виділялись на харчування. Додав, що близько не був знайомим із постачальником.

Щодо епізоду із талонами на пальне, то суд теж відкинув докази обвинувачення.

Крім цього, суд відхилив і не взяв до уваги представлену прокурором заяву обвинуваченого про укладення угоди про визнання винуватості від 2 листопада 2016 р. При цьому, суд враховував пояснення обвинуваченого, який не оспорював факту подання такої заяви, але зазначив: підписав з метою припинення психологічного тиску, який здійснювався як безпосередньо на нього, так і його підлеглих та керівництво з боку органу досудового розслідування.

Суд також звернув увагу на чисельні помилки досудового розслідування та невідповідності, наголошуючи, що неодноразово звертав увагу прокурорів на недоліки. Однак вони їх не виправили. Тому суд розцінив, як формальний характер підтримання обвинувачення у цій справі.

«Суд приходить до твердого переконання, що висновки органу досудового розслідування про винуватість Володимира Гонтара у пред`явленому обвинуваченні ґрунтувались виключно на припущеннях не підтверджених належними, допустимими та достатніми доказами. Залишились недоведеними не тільки умисел, протиправний характер дій обвинуваченого, вид і розмір заподіяної шкоди, а і взагалі сам факт заподіяння будь-якої шкоди державі», – зазначено у вироку.

В результаті суд виправдав Гонтара, а кримінальне провадження від 27.12.2016 року закрив.