Столичне ДАБК не видає дозвіл на будівництво готелю на Павлівській фірмі, яка пошкодила сусідню пам’ятку
26.10.2021   //  

Департамент з питань державного архітектурно-будівельного контролю м. Києва 22 жовтня вчергове відмовив ТОВ «Коло-Центр» у видачі дозволу на будівництво готелю на вул. Палівській, 7 (літ. «А») у Шевченківському районі столиці. Про це свідчать дані Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва.

Підставами для відмови стало неподання всіх необхідних документів і виявлення недостовірних відомостей. Зокрема, не подано проектну документацію на будівництво і результати її експертизи, а також відсутні копії документів відповідальних осіб. Крім того, за даними Реєстру будівельної діяльності, видані у 2013 році для проектування готелю містобудівні умови та обмеження – скасовані.

За даними техніко-економічних показників, фірма хоче збудувати на ділянці площею 0,1 га на вул. Павлівській, 7-А восьмиповерхову будівлю загальною площею 6 тис кв м.

Ця ділянка розташовується у Центральному історичному ареалі міста Києва та в зоні регулювання забудови третьої категорії. Вона перебуває у приватній власності ТОВ «Коло-Центр» на підставі відповідного рішення Київради 2007 року.

30 вересня цього року Окружний адмінсуд м. Києва задовольнив позов Департаменту охорони культурної спадщини КМДА і стягнув з ТОВ «Коло-Центр» фінансові санкції у розмірі 342 тис грн за проведення незаконних робіт, недодержання вимог щодо захисту пам’яток і невиконання припису.

Так, у травні 2020 року спеціаліст відділу охорони об’єктів культурної спадщини провів огляд ділянки по вул. Павлівська, 7-А. Він зафіксував зняття поверхневого шару ґрунту на ділянці, а також пошкодження даху і частини декоративних елементів на лівому бічному фасаді пам’ятки місцевого значення за адресою вул. Павлівська, 9 поруч. Йдеться про Будинок кін. ХІХ – поч. ХХ ст, у якому у 1941-42 рр розміщувався запасний підпільний Шевченківський райком КПУ м. Києва.

Пошкоджена пам’ятка на Павлівській, 9. Джерело фото: moygrad.kiev.ua

Крім того, було встановлено, що Мінкульт не видавав забудовнику дозвіл на проведення земляних робіт. Також Департамент не отримував науково-проектну документацію на проведення робіт за вказаною адресою. Забудовнику було видано припис з вимогами усунути порушення. Однак, у встановлений термін цього зроблено не було, тому на «Коло-Центр» накладено фінансові санкції.

Відзначимо, що у 2016 році Департамент ДАБІ у м. Києві зареєстрував декларацію про початок підготовчих робіт з будівництва готелю на вул. Павлівській, 7-А. Однак, у 2018 році після перевірки її було скасовано, оскільки забудова не відповідала цільовому призначенню ділянки.

«Коло-Центр» подавав нові заявки на видачу дозволу на будівництво, однак отримав відмови. У цьому році – щонайменше тричі (у серпні, вересні та жовтні).

Власником і керівником ТОВ «Коло-Центр» є 75-річний Анатолій Гольда. У 2006-2007 рр він був помічником нардепа Анатолія Кінаха.

У 2017 році видання «Наша версія» розмістило матеріал під заголовком «Новий готель на Павлівській 7 прикрасить культурний центр столиці», у якому вказується, що Анатолій Гольда є заслуженим будівельником України. «У портфоліо його об’єктів  готельний комплекс «Прем’єр палац», термінал F,  B, та  C, віп – термінал також у Борисполі. Під його управлінням збудовані інші знакові об’єкти: адмінбудівля столичного Палацу Спорту, готель Хілтон. Десятки проектів у регіонах, приміром готель Ореанда у Ялті», – сказано у статті.

Його родичка Ольга Гольда у 2015 році безуспішно балотувалася до Київради від «Самопомочі».

Ірина Шарпінська, «Наші гроші»