Міноборони з мізерною економією роздало 49 мільйонів на дешевші пайки, ніж торік
26.10.2021   //  

Міністерство оборони України 20 жовтня за результатами тендеру уклало три угоди про постачання пайків на 49,03 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До 15 грудня у військові частини поставлять 273 тис раціонів добового польового набору продуктів за ТУ У 10.8-00034022-201:2018 по 179-181 грн. В асортименті є 14 різновидів.

Усі кошти розділили три виробники: ТОВ «Пирятинський делікатес» – 16,30 млн грн., ТОВ «Військсервіс-Волонтер» – 16,30 млн грн., ТОВ «Гранд Консалт» – 6,27 млн грн.

У листопаді 2020 року ціна таких раціонів від «Пирятинського делікатесу» була на 11% вищою – 200 грн. У квітні 2020 року Міноборони замовляло раціони у «Гранд Консалту» на 3-11% дорожче – по 185-199 грн. А в лютому 2019 року «Пирятинський делікатес» та «Військсервіс-Волонтер» поставляли їх Міноборони на 17% дорожче – по 210 грн.

Сума договорів всього на 0,5% нижча від очікуваної вартості закупівлі у 49,28 млн грн.

Єдиним конкурентом «Військсервіс-Волонтеру» було ТОВ «Гранд-Продсервіс» Михайла Мартиненка. Воно завантажило тільки технічну специфікацію, причому на інший товар – на повсякденний набір сухих продуктів. Тобто суперника б відхилили, якби він переміг.

Із «Пирятинським делікатесом» змагалось ТОВ «Архімагір» Ярини Ювченко зі стравами від ТОВ «Віджи Продакшн» із групи «Смарт-Холдинг» нардепа Вадима Новинського. А «Гранд Консалт» виграв підряд у тієї ж «Архімагір» та у ТОВ «Актив Компані» Віталія Автенюка, яке теж пропонувало пайки зі стравами від «Віджи Продакшн» Новинського.

«Пирятинський делікатес» із Дейманівки Пирятинського району Полтавщини сам готує готові страви. Він належить лондонській «Беверлайф Ллп» («Beverlaif Llp») Асмік Абелян і Андраніка Веляна з Вірменії. Останній раніше фігурував у реєстрі Британії як росіянин.

Першою засновницею «Пирятинського делікатесу» значилась Тамара Хiдiрян із Москви.

Фірмою керує Рафаел Ананян, який раніше значився як росіянин кінцевим бенефіціаром ТОВ «Гаївщина-Агро» (припиняється) із холдингу «A.G.R. Group» Місака Хідіряна. За даними з відкритих джерел, «Пирятинський делікатес» годує робітників «AGR Group».

Видання «Mind» пише, що «Beverlaif Llp» входить до родинного бізнесу клану Хідірян.

Засновниками «Військсервіс-Волонтеру» зі статутним капіталом у 35 тис грн. є Сергій Вітер і Надія Зініна. Фірма пов’язана з угрупуванням, яке раніше мало неформальну назву «генералєнакіївські». Воно отримало таку назву, бо тримало монополію на харчування армії з часів Януковича і було пов’язане з тодішнім міністром оборони Михайлом Єжелем та Юрою Єнакіївським. Страви у пайках «Військсервіс-Волонтеру» готує ТОВ «Дніпрова хвиля» Андрія Родіонцева, відомого як голова правління групи «Верес» Новинського.

Виробником готових страв у сухпайках від столичного «Гранд Консалту» є ТОВ «Візит» із групи так званих «білоцерківських». Сам «Гранд Консалт» був зареєстрований в червні 2018 року на свою тодішню директорку Ірину Космініну, юристку із Києва. Потім його переоформили на нового директора Сергія Замуруєва із Львівщини. Фірма має спільний номер телефону +380972262522 із КП «Шкільне харчування» Вишгородської райради, яким керує Сергій Замуруєв. Також він із січня 2019 року значиться керівником ДП «Макарівський завод залізобетонних виробів» (у стані припинення) Міноборони.