Чи буде прозорий продаж лісу без ProZorro
23.10.2021   //  

Автор: Олена Поканєвич, фахівчиня з конкуренційного права та M&A платформи «Ліга антитрасту»

Ринок продажу деревини знову трясе. Це пов’язано з тим, що з 1 липня цього року НКЦПФР зобов’язала товарні біржі та інших торговців привести свою діяльність до вимог Законів «Про товарні біржі» та «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки».

Тепер провадження діяльності з організації торгівлі продукцією (до якої також відноситься необроблена деревина) мають здійснювати тільки товарні біржі, які одержали ліцензію Нацкомісії з цінних паперів а фондового ринку (НКЦПФР).

Як ці нововведення змінюють правила гри на цьому ринку та чи в результаті цих змін ринок продажу лісу стане прозорим та конкурентним і вирішить системні проблеми, які вже давно існують в лісовому господарстві? Спробуємо відповісти на ці питання.

Як було?

Продаж лісу вже давно є майданчиком для гострих дискусій. Не секрет, що весь ліс раніше продавався через укладення прямих договорів між лісгоспами та покупцями лісу.

Зрозуміло, що інформація про обсяги продажу та ціноутворення на ринку була закритою через що держава втрачала значні кошти, оскільки не могла контролювати цей ринок. Про конкуренцію мова взагалі не йшла.

Відсутність прозорих правил гри та фактичне перебування ринку у «тіні» створювала різні корупційні схеми, що супроводжувались гучними скандалами. Наприклад, під виглядом санітарної вирубки, знищувався і продавався здоровий ліс.

Бодай хоч якось розуміти, що відбувається з торгівлею деревиною, держава запровадила електронні аукціони в місцевому виконанні лісгоспів.

Під такі торги стали працювати окремі регіональні біржі, які фактично перетворились у регіональні монополії.

І хоча торги відбувалися онлайн, отримати інформацію про них було вкрай складно, тому прийти на такі торги міг тільки учасник, якому про це заздалегідь повідомили.

Тобто, «лісове лоббі» продовжувало обмежувати доступ до ринку, а конкуренція на торгах була відсутня.

Чи можливо реорганізувати систему?

З метою ліквідації монополій регіональних бірж, у 2019 році Кабмін прийняв постанову №1178, якою з 1 лютого 2020 року по 1 квітня 2021 року запровадив експериментальний проект: не менше 25% щомісячних запланованих обсягів продажу деревини лісгоспи мають продавати через відкриті аукціони Prozorro.Sale державного підприємства «Прозорро.Продажі».

При цьому, лот має бути або не менше ніж 150 куб. метрів, або вартістю не менше ніж 200 тис. грн.

З 2016 року «Прозорро.Продажі» є адміністратором державної електронної торгової системи (ЕТС) з продажу державного та комунального майна, а також є центральною базою даних для електронних торгів.

Організатори та учасники торгів взаємодіють із системою виключно через електронні майданчики, які підключені до системи.

За даними «Прозорро.Продажі», через ЕТС необроблену деревину продавали майже 260 лісгоспів, а до модулю торгів підключено кілька десятків електронних майданчиків (маркетплейсів).

Тобто, ЕТС мала б забезпечити прозорий продаж лісу, оскільки «все видно всім» – лоти, ціни, учасників, конкурентність торгів, кількості успішних/неуспішних торгів.

Так, за час пілотного проекту в «Прозорро.Продажі» пройшло 30,84 тис. аукціонів, які згенерували продаж необробленої деревини на загальну суму 1,74 млрд грн. Участь в аукціонах взяли 1,49 тис. покупців.

При цьому, збільшення мінімальної ціни в середньому становило 23,47%. Для порівняння – у 2019 році пройшло всього 488 аукціонів, було лише 8 учасників, а середнє збільшення мінімальної ціни становило 4,23%.

Разом з тим, експерти оцінюють річний обсяг ринку необробленої деревини у 12-14 млрд грн, але оскільки більша частина ринку перебуває в «тіні», точних даних немає. Тобто, через прозорі аукціони продавалось лише 8-9% лісу.

Чи виграє держава та учасники ринку від зміни правил?

Не дивлячись на успішність експериментального проекту, коли «все видно всім» та плани його продовжити і запровадити продаж 100% деревини через ЕТС «Прозорро.Продажі» концепція різко змінилась із приходом до керівництва НКЦПФР Руслана Мамедова – колишнього радника керівника Офісу Президента Андрія Єрмака.

Тепер з 1 липня необроблена деревина має реалізовуватись в електронних торгових системах ліцензованих товарних бірж. Основними перевагами такої торгівлі називали прозоре ціноутворення та гарантію виконання угод.

Але подивимось що змінилось.

Ліцензію НКЦПФР на торгівлю деревиною для початку роботи за новими правилами до цього часу мала лише одна біржа – Українська Енергетична Біржа (УЕБ), яка отримала її 30 червня – за день до початку роботи за новими правилами.

Зараз таку ліцензію отримала ще одна біржа – «Українська універсальна біржа». Тобто, два місяці організацію торгів на ринку продажу лісу здійснювала лише одна біржа.

Досить тривала та непроста процедура отримання біржою ліцензії, на певний час створила штучну монополію на ринку торгівлі деревиною в новій схемі. Цьому сприяло і затвердження ліцензійних вимог лише у травні, тобто за 2 місяці до запуску ринку.

Крім того, держава фактично створила нерівні умови отримання ліцензії НКЦПФР для учасників чи потенційних учасників ринку з організації біржової торгівлі деревиною.

Законом України «Про товарні біржі« визначено, що «товарна біржа є юридичною особою, що функціонує у формі акціонерного товариства, товариства з обмеженою відповідальністю, товариства з додатковою відповідальністю…».

Закон України «Про ринки капіталу та організовані товарні ринки» визначає, що професійна діяльність на організованих товарних ринках – це діяльність акціонерних товариств, товариств з обмеженою відповідальністю або товариств з додатковою відповідальністю з надання послуг з організації торгівлі продукцією.

Отже, для отримання статусу товарної біржі, які матимуть право продажу деревини в електронних торгових системах, державним підприємствам, крім одержання ліцензії, потрібно ще змінити свою організаційно-правову форму.

Спірним є й віднесення необробленої деревини до стандартизованого товару, що дає підстави торгувати нею на біржах, що ліцензовані НКЦПФР.

Жодного документа, який би визначав стандарти та органу що контролював би їх дотримання немає. Та за фактом різні породи деревини формуються в одному лоті.

Інформація по аукціонам ліцензованих бірж ніде не акумулюється. На сайті державного підприємства «Лісогосподарський інформаційно-аналітичний центр» такої інформації також немає.

Крім того, вивчивши плани проведення аукціонів, видно, що крім УЕБ деревина торгується і на електронних майданчиках інших бірж, які тепер є агентами ліцензованої біржі.

Відсутня інформація про результати торгів на сайті біржі УЕБ, яка протягом двох місяців була єдиною ліцензованою НКЦПФР товарною біржою з організації торгівлі лісом.

Крім біржових котирувань на сайті УЕБ, також відсутня загальна аналітична інформація по торгам деревиною.

В підсумку маємо те, що змінилось законодавство, як і наміри розширити перелік суб’єктів господарювання через які буде торгуватись деревина на електронних аукціонах, але ринок торгівлі деревиною поки не став більш конкурентним та відкритим для всіх учасників цього ринку.

Крім того, окремі ЗМІ пишуть, що підприємці скаржаться, що торги на «Прозорро.Продажі» сьогодні є одними із найдорожчих. Але чи так це?

Чи це спрямована інформаційна війна стосовно дискредитації державного підприємства. Адже послуги УЕБ не є дешевшими.

Отже, сьогодні навіть ту частину ринку торгівлі необробленою деревиною, яку завдяки експериментальному проекту «Прозорро.Продажі» вдалось вивести з «тіні», сьогодні знову повертають у непрозорі схеми, що створює можливості для зловживань та маніпуляцій на цьому ринку.

Але це не всі зміни. Нещодавно у Верховній раді зареєстрували законопроєкт №4197-д «Про ринок деревини», яким пропонують продавати деревину на електронних аукціонах в дворівневій електронній системі та на умовах оферти.

У разі підтримки проекту народними депутатами, знову зміниться порядок продажу деревини.

Отже, пошук державою кращого механізму продажу деревини триває. Але в цьому процесі не треба загубити основне – забезпечити доступ до всієї інформації та прозорість торгівлі цінним для держави ресурсом.

А поки «Ліга антитрасту» пропонує компаніям, які зіткнулись з проблемами в процесі одержання ліцензій або бачать дискримінаційні умови, які ставлять їх в нерівні умови з іншими учасниками ринку, звернутися до нас.

Спробуємо розібратись в ситуації та разом напрацювати реальні пропозиції для покращення роботи ринку.

Олена Поканєвич, вперше опубліковано у «Бізнес. Цензорі»