«Холтек» повідомив про затримку платежів «Енергоатома» по сховищу ядерних відходів і ризики небезпеки
22.10.2021   //  

Компанія «Holtec International» (США) дорікнула ДП «НАЕК «Енергоатом» затримками оплат щодо Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива і застерегла від використання неналежного крану. Відповідний лист є в розпорядженні «Наших грошей».

У листі від 11 жовтня «Holtec» стверджує, що нині триває спроба обґрунтування підйому та переміщення 130-тонного контейнера з незавареним багатоцільовим контейнером із ВЯП усередині без крана, виконаного з урахуванням принципу одиничної відмови, або належних заходів безпеки. Компанія вважає це неприйнятним ризиком.

Від «Наших грошей»: Принцип одиничної відмови – це принцип, за яким система повинна виконувати задані функції за будь-якої початкової події, яка вимагає роботи цієї системи, а також за відмови одного з активних або пасивних елементів, що мають механічні рухомі частини. Його застосування дозволяє визначити кратність резервування, яка забезпечить протиаварійні функції.

Президент «Holtec» Кріс Сінгх також пише, що після припинення у січні 2020 року нарад Керівного комітету проекту ЦСВЯП у компанії відсутнє чітке розуміння підготовчих заходів, які впроваджуються співробітниками «Енергоатома». Компанія не впевнена, що процедури робіт на майданчиках, розроблені нею, враховані при виконанні робіт по впровадженню технології. За словами президента «Holtec», йому невідомо, чи проводитиметься самооцінка для виявлення прихованих слабких місць.

«Ми стурбовані. Ми розуміємо свою роль підрядника  і  не  хочемо  бути  нав’язливими.  Проте,  ми  не  можемо  мовчати  у  ситуації,  коли помилка у програмі вивезення відпрацьованого ядерного палива коштуватиме нашій компанії її світової репутації.  Для нас, як і для Вас, добре те, що добре закінчується», – відмітив Сінгх. 

Також «Holtec» скаржиться на затримки платежів за інвойсами. За його словами, це може спричинити подібне невиконання зобов’язань по ланцюжку постачань. Він сподівається, що «Енергоатом» проведе оплату не пізніше 22 жовтня. Компанія вважає невиправданими ті причини затримок, які «Енергоатом» перерахував у своєму листі від 3 жовтня. А саме:

  1. Несвоєчасне виконання робіт / постачання обладнання. За словами компанії, воно не впливає на платежі за вже виконані платіжні етапи та виставлені інвойси. Нагадаємо, у серпні «Енергоатом» скаржився на затримки по проекту з боку «Holtec» (деталі тут).
  2. Специфічні нюанси авансових платежів, що «Енергоатом» здійснив за контрактом.
  3. Неможливість користуватися коштами Central Storage Safety Project Trust, бо ЕБРР досі не погодив «Енергоатому» використання залишку кредиту за кредитною лінією. Щодо цього «Holtec» зауважив, що не є стороною кредитного договору між «Енергоатомом» і Трастом, створеним для фінансування проекту, а тому не знає причин непогодження.
  4. Фінансовий план «Енергоатома». «Holtec» здивований тим, що у фінплані не було закладено кошти на ЦСВЯП. Мовляв, на тлі цього суперечливими виглядають заяви, що «Енергоатом» – це прибуткова компанія, яка планує найближчим часом залучити десятки мільярдів доларів кредитних коштів на будівництво нових енергоблоків.