«Ліга антитрасту» оскаржила до ДАСУ обрання київським ЖЕКом трубочистів за неконкурентною процедурою
19.10.2021   //  

«Ліга антитрасту» звернулася до Державної аудиторської служби з проханням перевірити чотири закупівлі КП «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Шевченківського району м. Києва», яке штучно розділило предмет закупівлі, щоб придбати послуги очищення димоходів та димовентиляційних шахт в обхід конкуренції.

У липні 2021 року ЖЕК провів дві таких закупівлі з ТОВ «Укрдимовент» вартістю майже 200 тисяч кожна. Та ще дві такі ж закупівлі ЖЕК провів у вересні. Суми договорів з тією ж фірмою так само була майже по 200 тисяч кожна (без 50 гривень). За законом якщо очікувана вартість процедури менша за 200 тис грн (для товарів та послуг) законодавство не зобов’язує замовника проводити відкриті торги на електронних торгових майданчиках.

Таким чином замовник замовник обирав «Укрдимовент» на свій розсуд, без використання системи «Прозорро».

«На яких підставах замовник вирішив провести такого виду процедури та чи були ці підстави взагалі? На це питання очікуємо відповіді від ДАСУ. Адже по суті замовник закупив одні і ті самі послуги на чотирьох однакових процедурах. ЖЕК розділив предмет закупівлі на невеликі лоти з метою уникнення зайвої тяганини з відкритими торгами на електронному майданчику. У результаті і виконавець «бажаний», і гроші з бюджету «економити» не треба, бо змагатися за кращу пропозицію ніхто не буде»,- відмітили у «Лізі антитрасту».

Закон забороняє замовнику ділити предмет закупівлі для уникнення проведення процедури відкритих торгів. Тому «Ліга антитрасту» звернулась до ДАСУ із заявою про перевірку зазначених процедур. У разі підтвердження порушення державні аудитори можуть змусити замовника відмінити закупівлі, розірвати договори та зобов’язати замовника провести закупівлі за конкурентними вимогами – через відкриті торги у електронній системі закупівель.

Посилання на процедури

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-07-16-000450-a

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-07-16-000602-a

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-09-16-001755-c

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-09-16-001866-c