Після вигадок «слуги народу» про «Теслу» і нерухомість матері за 15 мільйонів, у його сестри знайшли ще квартир на 7 мільйонів
12.10.2021   //  

Родина сестри народного депутата від «Слуги народу» Андрія Клочка, доходами якої він раніше пояснював походження у матері-пенсіонерки нерухомості  на 15 мільйонів гривень, працює на середню київську зарплату та не володіє бізнесом.

Про це йдеться в матеріалі Марії Землянської для «Bihus.Info».

Андрій Клочко обрався до Верховної Ради в 2019 році за списком партії «Слуга народу», він очолює парламентський комітет з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

У вересні журналісти «Bihus.info» знайшли, що за два роки депутатства Клочка його матір пенсіонерка Наталія Клочк стала власницею одразу двох квартир у Києві, будинку, земельних ділянок і Tesla Model X 2016-го року. Ринкова вартість цього майна зараз приблизно 14,5 млн грн.

У відповідь на це нардеп виклав пост на Facebook,  в якому заперечив свою участь у фінансуванні маминого майна. Натомість заявив, що з нерухомістю їй допомогла сестра, яка «є забезпеченою людиною і має медичний бізнес, її чоловік очолює місцеву філію міжнародної компанії». Цими ж аргументами він виправдав себе на засіданні партійної фракції.

Але за даними реєстрів, сестра Клочка –  Олена Грузіцька, ніколи не мала власного бізнесу і працює у стоматологічній клініці керівницею і офіційно, за даними джерел журналістів у податковій, з початку цього року отримувала близько дев’яти  тисяч гривень зарплатні на місяць (плюс ще по 1 300 грн на місяць від іншої стоматологічної фірми). На ринку вакансій зарплата на посаді керівника медклініки Києві складає від 15 до 70 тис грн.

Чоловік сестри працює в компанії, що займається виробами з алюмінію і з початку року офіційно отримує близько 28 тисяч на місяць. За три останні роки їхня родина сукупно заробила трохи більше мільйона гривень. Цієї суми не вистачило б навіть на придбання електрокару, оформленого на матір нардепа.

Грузіцька з чоловіком, які, за словами нардепа, профінансували майно матері на мільйони, живуть у звичайній багатоповерхівці на Троєщині. Жінка їздить на Toyota Rav4, що була привезена з США після ДТП, а її чоловік користується бюджетною 15-річною Toyota Corolla.

Грузіцька почала скуповувала нову нерухомість паралельно з матір’ю,  а цей період також збігається з потраплянням Клочка до Верховної Ради. Так, Олена Грузіцька протягом останніх двох років стала власницею квартири у ЖК «Баварія» під Києвом, 100-метрової квартири на Троєщині та одразу двох квартир у  ЖК «Рів’єра», де нерухомість дісталася і матері. Ринкова вартість придбаного Грузіцькою майна може сягати 7 млн грн.

Відтак, загалом родичі нардепа Андрія Клочка за час його перебування в парламенті стали власниками нерухомості та транспорту на 20 мільйонів гривень.

Від «Наших грошей»

Андрій Клочко увійшов до п’ятірки нардепів  за кількістю поданих законопроектів, які містять корупціогенні фактори. Про це свідчить рейтинг Інститут законодавчих ідей, який було складено за підсумками майже двох років роботи нового парламенту. Станом на червень 2021 року Клочко був причетним до 20 таких законопроектів.

Також Клочко був причетним  до реформування Держархбудіспекції (ДАБІ) разом із екс-начальником управління дозвільних процедур ДАБІ Олександром Сергієнком, якому приписували схему схему «5 доларів з квадрату» на будівельному ринку. Реформування йшло під контролем Офісу президента. В підсумку, ініційовані кроки реформи не принесли позитиву для держави.