«Енергоатом» дав «тимошенківцю» 110 мільйонів на систему радіаційного контролю
12.10.2021   //  

ВП «Атомпроектінжиніринг» ДП «НАЕК «Енергоатом» 6 жовтня уклав угоду з ТОВ «Атоммонтажсервіс» про закупівлю обладнання та пусконалагоджувальних робіт для Хмельницької АЕС на 110,14 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До травня 2022 року мають поставити систему радіаційного контролю для комплексу з переробки радіоактивних відходів ХАЕС вартістю 96,19 млн грн., а до грудня 2022 року виконають пусконалагоджувальні роботи на 13,95 млн грн. Крім того, постачальник має провести навчання для персоналу замовника. Договір передбачає аванс у розмірі 50%.

За підсумковою відомістю ресурсів без ПДВ, найбільше коштує установка вимірювання активності радіоактивних відходів – 33,14 млн грн. Ще 23,80 млн грн. піде на комплект модернізованого програмного забезпечення КПРВ АСРК СК АГСА.00012 30 01.

Дозиметр ДКС-АТ1123 коштує 185 тис грн. На ринку його можна знайти за 180 тис грн.

Цю закупівлю провели без аукціону, за переговорною процедурою через «відсутність конкуренції з технічних причин». У 2004 році було введено в дію автоматизовану систему радіаційного контролю виробництва спільної українсько-російської фірми «ІНЕК» блоку №2, а в 2014 році – блоку №1 та спецкорпусу ХАЕС. Отже, система працює 17 років.

У 2009 році «ІНЕК» стала банкротом, а в 2010 році передала майнові права за тематикою радіаційного контролю АЕС «Атоммонтажсервісу». Надалі роботи щодо автоматизованої системи радіаційного контролю виконував саме він. Система радіаційного контролю для комплексу з переробки радіоактивних відходів пов’язана з діючою системою спецкорпусу, тому поставити її може лише «Атоммонтажсервіс». Він володіє авторськими правами на конструкторську документацію, програмне забезпечення системи тощо. Також замовник стверджує, що некоректно вчинена або несумісна з діючою системою модифікація софту може викликати порушення функціонування і привести до зміни характеристик системи та до повної втрати окремих вимірювальних каналів радіаційного контролю. З огляду на сказане він вирішив без торгів закупити обладнання і послуги в «Атоммонтажсервісу».

«Атоммонтажсервіс» із міста Нетішин Хмельницької області належить Володимиру Вознюку та депутату Нетішинської міськради і голові фракції «Батьківщини» Сергію Вознюку. Раніше компанія приходила на тендери «Енергоатома» із продукцію ВАТ «СвердНДІхіммаш» із групи «Атоменергомаш» зі складу російського державного концерну «Росатом». Також він був субпідрядником угорської фірми «EVIG Mérnök-Vállalkozói Kft», яка поставляла «Енергоатому» продукцію угорської фірми «Ganz Engineering es Energetikai Gepgyarto Kft» зі складу того ж держконцерну «Росатом».