Поліція розслідує зловживання на будівництві «Онуром» моста через Дніпро за 12 мільярдів
08.10.2021   //  

Жовтневий райсуд Запоріжжя до 30 вересня 2022 р. продовжив строк досудового розслідування у кримінальному провадженні щодо будівництва моста через Дніпро за 11,92 млрд грн. Про це свідчить ухвала суду від 27 вересня.

Йдеться про кримінальне провадження № 42020081020000044 від 31.03.2021 за  ч. 2 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем).

У березні 2020 року за результатами торгів Служба автомобільних доріг у Запорізькій області та «Онур» уклали договір про будівництво автотранспортної магістралі через р. Дніпро в м. Запоріжжі» (автомобільна дорога Н-08 Бориспіль-Дніпро-Запоріжжя (через м. Кременчук) – Маріуполь «Під`їзд до о. Хортиця (автотранспортна магістраль через р. Дніпро у м. Запоріжжі) (І черга будівництва)) на 11,92 млрд грн.

Правоохоронці встановили, що до договору було віднесено витрати на розбирання тимчасових будівель та споруд та вартість ресурсів від розбирання (демонтажу). Такі роботи були передбачені раніше, за що підрядники та субпідрядники отримували бюджетні кошти.

Слідчі разом з заступником начальника з розвитку САД у Запорізькій області оглянули будівельний майданчик споруди № 3 Автотранспортної магістралі через р. Дніпро у м. Запоріжжя Хортицького району, зокрема конструкції під арковою естакадою.

Крім того, були проведені негласні слідчі (розшукові) дії – отримана інформація з транспортних телекомунікаційних мереж.

Як свідка допитано колишнього заступника начальника САД з розвитку доріг, який розповів про виконані роботи з монтажу на споруди № 3 «Мостового переходу через річку Старий Дніпро» «СДС», що передбачено умовами договору № 301АМ-20.

Слідчі також допитали юристконсульта САД у Запорізькій області, яка, посилаючись на компетенцію відділу розвитку доріг, не надала покази, що мають суттєве значення для досудового розслідування.

В результаті строк досудового розслідування було продовжено.

«Символ корупції стане символом «Великого будівництва» – уряд відновлює будівництво Запорізького моста, який почали будувати ще 15 років тому, в 2004», – так у березні 2020 р. тодішній прем’єр-міністр України Олексій Гончарук коментував підписання угоди між Укравтодором та «Онур» про будівництво цього моста.