Апеляція скасувала погодження проекту торгового центру біля метро «Арсенальна»
08.10.2021   //  

Апеляційний суд скасував рішення Окружного адмінсуду м. Києва, яким Мінкультури було зобов’язане погодити компанії «Войткон» проектну документацію по об’єкту по вул. Івана Мазепи, 1 у Печерському районі столиці. Про це свідчить постанова Шостого апеляційного адмінсуду від 28 вересня.

Йдеться про реставрацію нежитлової будівлі Музикальна студія з складом літ. «Б» з пристосуванням під багатофункціональний комплекс та будівництво багатофункціонального комплексу з паркінгом.

Задовольняючи позовні вимоги, ОАСК дійшов висновку про те, що «Войткон» звернувся до Міністерства культури України з листом від 22.11.2018 року №22/11 з проханням погодити проект містобудівних перетворень, а вручення листа підтверджується відповідною відміткою на листі. Окрім того, суд першої інстанції зазначив, що Міністерством культури не було дотримано строку погодження проектної документації, а тому така документація може вважатись погодженою за принципом мовчазної згоди.

Колегія суддів апеляційної інстанції з таким рішенням не погодилася. Вона встановила, що ОАСК належним чином не перевірив, а чи взагалі подавалась фірмою до Мінкульту така проектна документацію з огляду на лист Міністерства культури та інформаційної політики України від 13.11.2020, в якому йдеться про те, що в міністерстві відсутні відомості про надходження на розгляд та/або погодження цієї проектної документації.

Крім того, на вимогу апеляційного суду 19.08.2021 від Міністерства культури України за підписом голови комісії з проведення ліквідації Міністерства культури України Сергія Бубликова надійшов лист, у якому зазначено, що ТОВ «Войткон» не зверталося до Міністерства культури України з листом, до якого було долучено два примірники проектної документації від 22.11.2018 за №22/11 щодо розгляду на погодження.

Нагадаємо, Міністерство культури, молоді та спорту України є правонаступником майна, прав і обов’язків Міністерства культури України . На даний час Міністерство культури України не ліквідовано, перебуває у стані припинення з 12.09.2019.

ТОВ «Войткон» є власником ділянки площею 1,12 га на вул. Івана Мазепи, 1. Поруч ще одна ділянка площею 0,81 га за цією ж адресою перебуває у власності ТОВ «Дженерал Комерс».

За даними Містобудівного кадастру, у 2010 році на ці ділянки були видані містобудівні умови та обмеження для проектування будівництва на них багатофункціонального адміністративно-громадського комплексу з апартаментами та паркінгом, з реконструкцією та реставрацією з пристосуванням пам’ятки архітектури Миколаївські ворота з прилеглими будівлями (1846-1850 рр.).

Ці містобудівні умови та обмеження були видані ТОВ «Центр-Інвестресурс», що володіло майновим комплексом площею 11 тис кв м та трьома ділянками площею 1,93 га по вул. Івана Мазепи, 1. У 20132014 рр компанія передала цей майно в іпотеку банку «Хрещатик». У 2016 році було розпочате кримінальне за фактом незаконного виведення понад $40 млн з вказаного банку, де фігурував вже новий власник комплексу і ділянок по вул. І Мазепи, 1 – ТОВ «Войткон». 27.12.2019 старший слідчий в особливо важливих справах Головного слідчого управління Нацполіції України Горохов О.Г. закрив це провадження, однак 22.01.2020 прокурор Офісу Генпрокурора Іванін П.В. постанову Горохова про закриття скасував і направив матеріали слідчому для подальшого розслідування. 06.03.2020 слідчий ГСУ Нацполіції України знову закрив провадження.

Власниками ТОВ «Войткон» є ПАТ «ЗНВКІФ «Рітейл Капітал» (50%) і ТОВ «КУА «ЮДП Ессет Менеджмент», яке діє від свого імені та за рахунок ПЗНВІФ «Міський квартал» (50%).

За даними Держреєстру юросіб, кінцевим бенефіціарним власником ЗНВКІФ «Рітейл Капітал» є співвласник Fozzy Group Володимир Костельман.

Власниками ТОВ «КУА «ЮДП Ессет Менеджмент» є Богдан Кабанець (49,95%), ТОВ «Ролвуд Оіл» (9,99%), Костянтин Костенко (9,99%), Віктор Цикалюк (6,7%), Ірина Джигринюк (6,69%), Володимир Долгополов (9,99%) і Ростислав Мидлик (6,69%).

Кабанець – колишній директор Центрального офісу продажу девелоперської компанії UDP. Мажоритарним власником UDP є бізнесмен Василь Хмельницький. За даними видання Mind, співвласник UDP Андрій Іванов вів переговори про викуп 65% акцій компанії у Хмельницького.