«Антонов» засвітив літню угоду з італійським виробником щодо верстата за 44 мільйона
08.10.2021   //  

ДП «Антонов» ДК «Укроборонпром» 4 жовтня оприлюднило укладений 15 червня договір із компанією «C.M.S. Costruzioni Macchine Speciali S.P.A.» (Італія) про закупівлю верстата вартістю 1,40 млн євро, або 43,59 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

До кінця 2022 року виробник на умовах DAP має поставити п’ятикоординатний обробний центр із числовим програмним керуванням Concept 40-100 Z2500 KX5 із рухомим мостом і стандартним та опціональним додатковим обладнанням за 1,34 млн євро. Ще 52 тис євро відведено на монтаж і пусконалагодження, а 8 тис євро – на навчання персоналу замовника роботі з обробним центром і спільне відпрацювання технологічного процесу.

Центр не раніше 2020 року виготовлення призначений для механічної обробки деталей з алюмінієвих сплавів, дерева та полімерних композиційних матеріалів, ультразвукового різання пластмас і композиційних матеріалів та 3D-друку деталей. Гарантія складає рік.

Товар оплатять через акредитив: 50% авансом після отримання інвойсу, 30% авансом після попереднього приймання на заводі, 20% після поставки товару і надання послуг.

Закупівлю провели за спрощеною/допороговою процедурою, оскільки «Антонов» не є замовником у розумінні закону «Про публічні закупівлі». Виробник отримав підряд без конкуренції, бо на торги більше ніхто не прийшов. Така процедура може бути успішною навіть з одним учасником. Вартість договору лише на 0,1% нижча від очікуваної суми.

Тендер вимагав підтвердити, що складання та проведення контролю точності обладнання відбулось виключно в країнах ЄС,  Швейцарії, Великобританії, США або Японії. Деталі, вузли, агрегати, елементи систем, блоки, прилади, інструмент та оснащення теж повинні були вироблятися там. Також треба було надати референц-лист із переліком пов’язаних із виробництвом літальних апаратів підприємств будь-якої країни світу, на які в 2015-2021 роках було поставлено аналогічне по технічних характеристиках обладнання виробника.

Італійський виробник обладнання «C.M.S.»  уперше отримав державний підряд в Україні.