Київрада зібралася поновити менеджерам Азарова оренду гектара на Трухановому острові для обслуговування комплексу, якого нема
07.10.2021   //  

У порядку денному пленарного засідання Київради 7 жовтня значиться пункт про поновлення ТОВ «Яхт-клуб «Локомотив» оренди земельної ділянки площею 1,05 га на Парковій дорозі, 20 (о. Труханів) у Дніпровському районі Києва для експлуатації комплексу рекреаційно-оздоровчого профілю. Однак, цього комплексу вже не існує.

Поновити оренду планується на 10 років.

У проекті рішення вказано, що «Яхт-клуб «Локомотив» у 2007 році став власником майнового комплексу – водна станція ДСТ «Локомотив» площею 1417,2 кв м. Разом з тим, як встановив Департамент земельних ресурсів КМДА у листопаді 2020 року, від цього комплексу залишився лише фундамент. Як пояснив у червні цього року яхт-клуб, він «частково демонтував будівлю, враховуючи її аварійний стан».

Варто наголосити, що у січні цього року Департамент земельних ресурсів разом із заступником голови КМДА зареєстрували проект рішення про відмову «Яхт-клубу «Локомотив» у поновленні оренди.

У цьому проекті зазначалося, що ділянка вільна від капітальної забудови, комплексу рекреаційно-оздоровчого профілю не виявлено.

Проект про відмову у поновленні оренди був відхилений земельної комісією Київради 6 липня цього року на підставі звернення яхт-клубу.

Відзначимо, що про цей проект згадало Управління правового забезпечення діяльності Київради, зокрема, про вказану у ньому підставу непродовження оренди – невиконання умов договору (цільове призначення ділянки – для експлуатацію комплексу рекреаційно-оздоровчого профілю). Управління відзначило, що обставини відсутності комплексу на ділянці мають бути перевірені і враховані при прийнятті рішення.

Контроль за використанням земель у Києві покладено на Департамент земельних ресурсів КМДА. Втім, він є співсуб’єктом подання обох проектів.

Нагадаємо, у 2004 році вказану ділянку було передано в оренду на 1 рік Київській міській організації профспілки працівників органів державної податкової служби для експлуатації та обслуговування водної станції.

У 2007 році договір було поновлено на 15 років. Однак, у 2009 році за рішенням Госпсуду м. Києва новим орендарем став «Яхт-клуб «Локомотив». Термін дії договору сплив 27.10.2020.

Зазначена ділянка впритул примикає до ділянки площею 0,58 га на вул. Труханівській, 1, яку Київрада у 2020 році передала в оренду ТОВ «Світ природи» на 10 років для рекреаційних цілей. Ця фірма пов’язана із відомими діячами часів Януковича, зокрема, колишнім заступником Миколи Азарова і Андрія Клюва Вадимом Копиловим та донецьким бізнесменом Михайлом Фріденталем, батьком дружини екс-голови Держархбудінспекції Олександра Рибака (син екс-голови ВР, члена ПР Володимира Рибака).

Власниками ТОВ «Яхт-клуб «Локомотив» є Олег Лєбєдєв і Надія Сечина, менеджер фірм з орбіти Миколи Азарова.

Сечина також є співзасновницею ТОВ «Хокейний світ України», яке було зареєстроване за однією адресою з будівельною групою «Розвиток» Олексія Азарова (вул. Басейна, 7б).

Крім того, Сечина є співзасновницею ТОВ «Торонто» разом з низкою осіб, зокрема, Наталією Швидун, Наталією Шумаковою і Галиною Садовою. Усі троє були зареєстровані у Києві поруч – на проспекті Героїв Сталінграду.

Галина Садова відома як керівник і співзасновник дачного кооперативу «Чехово» (Ялта, Крим) разом з сімейством Азарових. Сечина і Садова є/були також співзасновниками ТОВ «Благоустрій-2» і ТОВ «Українська телекомунікаційна компанія».

Також Садова є співвласником ТОВ «Магістраль-Транс», зокрема, разом із Олексієм Кулінським, який є керівником «Яхт-клубу «Локомотив».

У свою чергу Наталія Швидун є співзасновником благодійного фонду «Славутич» разом з Глібом Лєшковим, відомим як менеджер групи «Розвиток» Азарова. Швидун також є серед засновників ТОВ «Орлинівське мисливське господарство», яке у 2008-му отримало майже 14 тисяч га у Криму – все узбережжя від Балаклави до мису Айя – в оренду на 25 років. Там будувався маєток Януковича.