Вовк влаштував вечірку одночасно з рішенням суду проти Громради за позовом Вовка
06.10.2021   //  

Керівник Окружного адміністративного суду Києва Павло Вовк з колегами суддями влаштували вечірку у заміському ресторані в той день, коли Київський окружний адміністративний суд слухав позов Вовка до Громадської ради доброчесності та виніс рішення та його користь.

Про це йдеться в розслідуванні Михайла Ткача для «Української правди».

Павло Вовк в компанії суддів ОАСК, колишніх прокурора та нардепа був помічений 15 вересня в Конча-Заспі в ресторані Fabius. Саме в цей день Київський окружний адміністративний суд слухав позов Вовка до Громадської ради доброчесності та виніс рішення на його користь. Суддя Альона Кушнова визнала протиправним та скасувала висновок Громадської ради доброчесності про невідповідність судді Вовка критеріям доброчесності  та професійної етики. Цей рішення потрібне для проходження кваліфікаційного оцінювання і не бути звільненим з посади.

На записах з кабінету Вовка, які раніше оприлюднило Національне антикорупційне бюро України,  можна почути докази, що цей Київський окружний адміністративний суд знаходиться під впливом голови ОАКС і приймає потрібні йому рішення. Наприклад, на плівках суддя ОАСК Євгеній Аблов розповідає про варіанти впливу на голову КОАС Олега Басая в іншій справі. Від Басая вимагають вплинути саме на суддю Кушнову для винесення потрібного рішення.

Раніше Громадська рада доброчесності на підставі оприлюднених НАБУ плівок дійшла висновку про невідповідність судді Вовка критеріям доброчесності та професійної етики, а також про завдання його діями катастрофічної шкоди авторитету правосуддя. Тепер КОАС скасував цей висновок, чим спростив проходження оцінки Вовком.

Оцінювання судді проходить у колегії Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яка складається з чотирьох людей. Щоб суддя пройшов оцінювання, треба, щоб більшість – тобто три члени – проголосувала за суддю. Якщо ж є негативний висновок ГРД, то суддя (навіть якщо ці троє проголосують за нього муситиме пройти ще один етап оцінювання, де зберуться усі 16 членів ВККС. За суддю мають проголосувати 11 осіб. Якщо проголосує менше, то суддя вважається таким, що не пройшов оцінювання, і він має бути звільненим.

Крім суддів ОАСК на вечірку в Fabius приїхав заступника голови служби Головного управління юстиції Олександра Липового, якого у 2015 році заарештовували за отримання 70 тисяч гривень хабара. Його справа вже шостий рік років без розгляду в ОАСК. Також був присутній заступник керівника порту «Південний» Максимом Мельниченком, перед цим ОАСК двічі його поновлював на роботі в прокуратурі після люстрації та звільнення.

Від «Наших грошей»

В своєму рішенні від 15 вересня суддя Альона Кушнова повністю задовольнила позов Павла Вовка. Зокрема, вона зазначила, що висновок Громадської ради доброчесності базувався на оприлюднених НАБУ плівках записів розмов в кабінеті Вовка. Але суддя не погодилися з припущеннями як про достовірність зазначених записів, так і про очевидність наведених у них фактів для висновку про невідповідність позивача критеріям доброчесності та професійної етики.

Суддя Кушнова задекларувала за минулий рік 1,24 млн грн. зарплатні в КОАС.