Суд наказав АМКУ розглянути заяву про створення та «дахування» Укравтодором картелю шляховиків
06.10.2021   //  

Північний апеляційний господарський суд 6 жовтня зобов’язав Антимонопольний комітет розглянути заяву щодо створення та підтримку «Укравтодором» картелю дорожніх компаній. Про це повідомила засновниця «Ліги антитрасту» Агія Загребельська.

За рішенням суду, Антимонопольний комітет повинен розглянути заяву щодо вчинення Державним агентством автодоріг України антиконкурентних дій органу влади. Це порушення передбачене ст. 15 та п.3 ст.50 закону «Про захист економічної конкуренції».

В заяві іде мова про те, що Укравтодор своїми дискримінаційними «заточками» та неправомірними діями призвів до того, що у 2020 році до 70% державних контрактів без конкуренції розподілили між собою шість фаворитів Укравтодору – «Автомагістраль-Південь», «Онур», «Автострада», «Ростдорстрой», «Альтком» і «Техно-буд-центр».  Цього року їхні тендерні здобутки перевищують 62%.

«Наслідком таких дій Укравтодору є завищена вартість ремонту доріг, оплачену усіма громадянами України, які платять за паливо або як користувачі громадського транспорту, або заправляючи власні автівки – у ціну палива включено податок, який і спрямовується до держбюджету для ремонту доріг» – відмітили у «Лізі антитрасту».

Колективну заяву в АМКУ у серпні 2020 року підписала низка відомих активістів: Віталій Шабунін («Центр протидії корупції»), Денис Бігус («Bihus.Info»), Олексій Шалайський і Юрій Ніколов («Наші гроші»), Агія Загребельська («Ліга антитрасту») та інші.

Однак АМКУ взагалі відмовився розглядати звернення громадян бо Укравтодор нібито не порушив жодні права заявників. Відтак активісти подали судовий позов з вимогою, щоб Антимонопольний комітет розглянув їхню заяву і дав відповідь по суті звернення.

Господарський суд Києва 22 квітня відмовив у позові.

«Але ми не здалися та пішли в апеляцію. І ось сьогодні колегія апеляційного суду прийняла рішення, яким зобов’язала комітет розглянути нашу заяву проти «Укравтодору». Це наша з вами спільна перемога! Вітаю та дякую вам за підтримку! А суддям щира вдячність за наданий нам шанс на справедливість», – сказала Агія Загребельська.

Рішення прийняла колегія суддів Північного АГС у складі Кароліни Тарасенко, Ірини Іоннікової та Тетяни Разіної.

Повністю текст заяви в АМКУ про «дахування» Укравтодором дорожнього картелю https://bit.ly/2XtYCub