Пінчуківці отримали ще 111 мільйонів «Укрзалізниці» на колеса з імітацією конкуренції
06.10.2021   //  

Філія «Центр забезпечення виробництва» АТ «Укрзалізниця» 30 вересня за результатами тендеру замовила ПАТ «Інтерпайп Нижньодніпровський трубопрокатний завод» коліс на 110,78 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч завод Віктора Пінчука поставить 3 588 суцільнокатаних коліс із ультразвуковим контролем діаметром 957 зі ступицею 175 мм і 190 мм зі сталі 2 по 30 875 грн., або $1 162 на дату укладення угоди. Це дещо дорожче за ціну серпня, хоча сталь трохи здешевшала.

Колеса мають бути виготовлені не раніше 2021 року. Забезпечення виконання договору становить 0,5%. Товар оплачуватимуть протягом п’яти робочих днів після поставки.

Єдиним конкурентом Пінчука традиційно виступило ТОВ «МС-Трейд Україна» Олексія Морщагіна та Олексія Слюсарева. Останній раніше керував ТОВ «Інтерпайп Україна», яке зараз є одним з акціонерів «Інтерпайп Нижньодніпровського трубопрокатного заводу».

Формальна економія відносно очікуваної суми в 111,95 млн грн. становить усього 1%.

Раніше на тендерах залізниці «МС Трейд Україна» виступала дистриб’ютором продукції російського «Євраз Холдингу». Проте останнім часом вона пропонує колеса виробництва казахстанського «Проммашкомплекту» зі складу російського «Трансмашхолдингу».

Продукція «Проммашкомплекту» ще не пройшла сертифікацію відповідності в Україні. Тому «МС Трейд Україна» для участі на тендерах замість сертифікату надає гарантійний лист, у якому обіцяє надати такий сертифікат до початку поставок за контрактом. Уперше «Центр забезпечення виробництва» провів закупівлю коліс, під час якої суперник приніс таку довідку, в липні цього року на 135 млн грн. Однак жодного контракту на поставку коліс фірма не отримала, тому потреба у наявності сертифікату так досі й не виникла.

До 2020 року «Укрзалізниця» закуповувала продукцію «Інтерпайп Нижньодніпровського металургійного заводу» через вищезгадану «Інтерпайп Україна». Але в жовтні 2020 року АМКУ оштрафував фірму на 69,33 млн грн. за «вчинення антиконкурентних узгоджених дій, що стосуються спотворення результатів торгів», тому зараз вона не може брати участь у відкритих торгах. У квітні «Інтерпайп-Україна» успішно оскаржила рішення АМКУ в Господарському суді міста Києва, де визнали його недійсним і скасували. У свою чергу комітет у серпні виграв апеляцію у Північному апеляційному господарському суді.

Усього в 2021 році завод Пінчука отримав підрядів «УЗ» щодо коліс на 552,52 млн грн.