Коефіцієнт ліквідності – стара нова дискримінаційна заточка на озброєні Укравтодору
06.10.2021   //  

У вересні «Ліга антитрасту» побачила скарги на досить екзотичний вид дискримінаційних вимог до учасників торгів Укравтодору – коефіцієнт ліквідності.

Якщо говорити бухгалтерською мовою, цей коефіцієнт є співвідношенням оборотних активів балансу підприємства до поточних зобов’язань. У перекладі з бухгалтерської – співвідношення вартості ресурсів підприємства (матеріальних цінностей, грошових коштів, дебіторської заборгованості) до суми кредитів, кредиторської заборгованості та інших поточних зобов’язань.

Замовники обґрунтовують необхідність цього критерію тим, що більшість робіт за тендерами виконуються із значною післяплатою. А цей показник дозволяє визначити, чи володіє учасник ресурсами для виконання значної частини робіт за рахунок власних коштів.

Зворотня сторона ж у тому, що це значно обмежує коло учасників, залишаючи «за бортом» тих, хто активно залучає банківські кредити для закупівлі дорогої техніки та має ще незавершені об’єкти в роботі.

Цей критерій вже з’являвся минулої осені у вимогах місцевих регіональних замовників. Тоді, при розгляді скарг, Колегія підійшла до питання принципово. В Законі «Про публічні закупівлі» передбачений тільки один спосіб підтвердження фінансової спроможності – обсяг доходу відповідно до поданого звіту. А тому, всі інші вигадки та коефіцієнти – дискримінація.

Та мабуть в Укравтодору погана пам’ять, або їх закупівельники не відслідковують практику Колегії. І коефіцієнт, який суперечить Закону та прийнятим для самого Укравтодору методичним рекомендаціям, знову з’явився в скаргах потенційних учасників.

На щастя, позиція Колегії не змінилась. Протягом вересня цього року орган оскарження вже двічі визнавав критерій щодо коефіцієнту ліквідності дискримінаційним, вчергове вказуючи на єдиний спосіб підтвердження фінансової спроможності, прописаний у Законі.

Посилання на минулорічні «місцеві» процедури:

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-10-16-006348-a

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-10-16-006400-a

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2020-10-16-006400-a

Посилання на свіжу процедуру Укравтодору:

https://prozorro.gov.ua/tender/UA-2021-08-04-005434-a

Володимир Ахундов, «Ліга антитрасту»