Мінюст дав ще $2 мільйони на захист від татар по «Укртатнафті», рейдернутій Коломойським
05.10.2021   //  

Міністерство юстиції України 27 вересня уклало угоду з міжнародною юридичною фірмою «Winston & Strawn LLP» (Франція) про юридичні послуги на $2,11 млн, або 56,21 млн грн. Про це повідомляється у системі «Прозорро».

Цьогоріч фірма продовжує представляти Україну в справі за позовом Татарстану та його Міністерства земельних ресурсів та майнових відносин до держави Україна. Нагадаємо, справа стосується рейдерського захоплення заводу «Укртатнафта» у Кременчуці групою «Приват» Ігоря Коломойського в 2007 році за часів уряду Юлії Тимошенко. Вона майже повторює іншу справу за позовом російського ВАТ «Татнафта», котру Україна програла.

У 2019 році арбітражний трибунал задовольнив заперечення України щодо юрисдикції на позов від Татарстану, але відхилив заперечення на позов від його Міністерства земельних ресурсів та майнових відносин. У 2020 році Україна оскаржила це рішення арбітражу до Апеляційного суду міста Париж. Процесуальні слухання в апеляції відбулись у лютому 2021 року, а слухання по суті, до яких українська сторона повинна була подати розширені письмові пояснення по суті разом з експертизами і показами свідка, – в квітні 2021 року.

Загалом із 2017 року з «Winston & Strawn» уклали угод по цій справі на суму $5,29 млн.

Найвищу погодинну ставку має партнер паризького і вашингтонського офісів «Winston & Strawn LLP» Марія Костицька – $745. Це на 4% вище від її минулорічної ставки у $715.

Крім того, у якості третіх осіб залучать баристера «Fountain Court Chambers» Александра Мільнера по $580, експерта із підрахунку збитків «Baker & O’Brien» (зокрема Кевіна Вагспака) по $500 та експерта з українського права Юлію Черних по $400 на годину.